Vesti
31.08.2023. 16:20
Beta

"Pronađi me"

MUP Srbije počeo izradu platforme za Amber alert

1
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je izradilo Instrukciju za postupanje policijskih službenika u slučaju prijave nestanka maloletnog lica i načinu hitnog obaveštavanja javnosti.

Državni sekretar Ministarstva Danilo Stevandić  je na sastanku radne grupe za uvođenje sistema za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica (Amber Alert) razmotrio dosadašnje korake na uspostavljanju tog sistema koji će se u Srbiji zvati "Pronađi me", navedeno je u saopštenju.

Stevandić je precizirao da bi građani o nestanku maloletnog lica, prema do sada dogovorenim kriterijumima, trebalo da budu obaveštavani putem SMS poruke, prekidanjem televizijskih i radio emisija obaveštenjem o tome, kao i "kajronima" na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

U sastavu radne grupe za uvođenje sistema "Pronađi me" koju je februara ove godine, formirao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, predstavnici su nekoliko ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja "Astra".

Amber alert je sistem alarmiranja javnosti u slučaju nestanka dece. Nastao je u SAD 1996. godine i nazvan je po devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Funkcioniše tako što se u slučaju nestanka nekog deteta, informacija širi putem telefonskih poruka, interneta, na televiziji, radiju, bilbordima, kako bi doprla do što više ljudi, odnosno alarmirala javnost.

O uvođenju Amber alerta se u Srbiji govori još od 2015. godine nakon što je ubijena devojčica Tijana Jurić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve