Vesti
10.01.2020. 15:23
R. E.

"NA BRANIKU PRAVOSLAVLJA": Biković držao govor na proslavi dana RS

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Glumac Miloš Biković održao je govor na jučerašnjoj proslavi Dana Republike Srpske. Obraćajući se gostima u Banjaluci na Svečanoj akademiji, Biković je rekao da su borci Republike Srpske učinili podvig dajući svoje živote za slobodu i istinu i doprineli vaskrsenju celog srpskog naroda. Njegov govor izazvao je pažnju javnosti i polemike na društvenim mrežama.

"Snagu da stoji na braniku pravoslavlja, srpskom narodu daje duh svetosavlja, koji se osim liturgijom neguje i kulturom", rekao je Biković, dodajući da taj podvig obavezuje srpski narod na jedinstvo, te danas sa Srbima iz Republike Srpske slave ne samo Srbi iz Beograda, Novog Sada, Vršca, Niša, nego i iz Moskve, Čikaga, Beča, Sidneje i svih drugih mesta u kojima žive.

"Braneći Srpsku, vi ste branili srpstvo, a braneći Kosovo i Metohiju, te Srpsku crkvu u Crnoj Gori ne branimo crkvena zdanja, nego svoj integritet, pravo na život, branimo svoj duh", naveo je Biković i istakao:

https://www.youtube.com/watch?v=qmALtGGyEa0&feature=emb_logo

"Biti Srbin nikada nije bilo lako, a danas je kao nikada do sada jasno da se srpski narod nalazi na braniku pravoslavlja. Kada napustimo duh svetosavlja, mi se gušimo u dekadenciji i primitivizmu i korupciji. Bez tog duha, njegovanog duhovnošću i kulturom, mi kao i da ne ličimo na Srbe. Taj duh nije rezervisan samo za pravoslavne Srbe, nego i za našu braću muslimane, katolike i Jevreje, kao i za sve one koji u miru i ljubavi žele sa nama komad neba", poručio je glumac.

On je istakao i značaj održavanja sećanja na život i rad Svetog Save, koji je, kao i mnogi mladi danas koji odlaze iz svoje zemlje u potrazi za znanjem ili materijalnim statusom, otišao iz Srbije u Svetu Goru, ali se uvek vraćao u otačastvo, izdižući Srpsku crkvu na viši nivo, dok joj nije obezbedio i samostalnost.

 

Napomenuo je da Srbi rasejani po svetu mogu da budu velika pretnja za opstanak srpskog naroda, ali i njegova snaga.

"Ako razvijemo platformu i omogućimo tim ljudima da doprinesu svojoj zemlji, te da u njima razvijemo stvaralački i državotvorni duh, upravo to može biti naša prednost u njihovom odlasku. Ono što treba da im pružimo je duševna hrana - kultura", rekao je Biković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve