Vesti
15.07.2022. 13:16
Marko R. Petrović

Počele konsultacije

Na kanabetu kod Vučića...

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Konsultacije oko sastava nove republičke vlade počele su u četvrtak 14. jula. Prvi „gosti“ kod novog-starog predsednika republike po rasporedu bili su predstavnici manjinskih stranaka koje su ušle u parlament.

Predviđeno je da konsultacije traju do utorka 19. jula kada bi na "kanabe“ kod Aleksandra Vučića trebalo da dođu predstavnici Srpske napredne stranke, kao stožerne stranke pobedničke koalicije na aprilskim izborima, i delegacija liste Ujedinjeni za pobedu Srbije, kao formalno najjače opozicione grupacije.

Već sada, međutim, to je dovedeno u pitanje. Ova koalicija na izborima je osvojila 38 mandata. Među tih 38 imena na poslaničkoj listi Ujedinjenih koji su ušli u Skupštinu, 16 je sa kvote Stranke slobode i pravde (SSP), 12 sa kvote Narodne stranke i 10 iz Demokratske stranke (DS).

Problem je, međutim, u tome što su predstavnici demokrata i narodnjaka već najavili da na konsultacijama učestvovati neće.

Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke i budući šef poslaničkog kluba u parlamentu Srbije, izjavio je da DS neće ići na te razgovore kod Vučića jer ne vidi "nikakvog smisla da se u toj farsi učestvuje i daje privid normalnosti“.

"Tačno je, konsultacije su tekovina političke kulture u uređenim demokratskim državama i tamo one imaju smisla. Kod nas je to najobičnija farsa i simulacija demokratije”, objašnjava Lutovac.
 

U Narodnoj stranci su najpre rekli da će se Vučićevom pozivu odazvati, ako ga dobiju. Ili je makar tako mislio potpredsednik narodnjaka Miroslav Aleksić kada je to izjavio za "Danas“. Dan kasnije, međutim, Aleksića je posredstvom Twittera "poklopio“ stranački lider Vuk Jeremić:

"S obzirom na to da se u Narodnoj stranci ne razmatra mogućnost saradnje sa režimom, kao i da nećemo da doprinosimo stvaranju lažnog utiska o funkcionisanju demokratskih institucija u Srbiji, nećemo učestvovati u ’konsultacijama’ sa šefom SNS-a, javnim ili tajnim. Držimo reč“, napisao je Jeremić.
 

Ispada, dakle, da će, ko god da u ime koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije bude došao na razgovore na Andrićev venac, predstavljati samo 16 poslanika sa kvote SSP-a.

"Što se SSP-a tiče, mi smo jasno rekli da ćemo biti najjača opozicija režimu, ali i da smatramo da treba da se razgovara i da se radi na smanjenju tenzija u društvu“, objasnila je Marinika Tepić, potpredsednica i buduća šefica poslaničkog kluba Stranke slobode i pravde.

U klub onih koji na razgovore neće ići svrstali su se još i organizacija Zajedno, Ne davimo Beograd, koji su na izborima nastupili u sastavu koalicije Moramo. Nebojša Zelenović, kopredsednik organizacije Zajedno, poručio je da, s obzirom na to da oni nemaju većinu u parlamentu, ne mogu da predlože mandatara te da zato nema potrebe da ide na konsultacije.

Radomir Lazović, budući šef poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, pak prilično diplomatski kaže za da sastanci i razgovori sa Vučićem treba da se vode jedino ako su deo institucionalnih procesa i protokola.

"Nikakve dogovore van toga sa njim nećemo voditi niti se odazivati na sastanke koji nisu deo zvaničnih tokova“, kaže Lazović.

Većina drugih stranaka koje su prešle cenzus na aprilskim izborima, međutim, odazvaće se pozivu predsednika države.

Reč je, uglavnom, o desno orijentisanim opozicionim strankama i savezima, poput koalicije NADA, Zavetnika i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije. Nekakvo kolebanje postoji jedino u Dverima, koje su nastupale zajedno sa POKS-om.

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Spremnost za razgovor ne dovodi se u pitanje ni u Savezu vojvođanskih Mađara, ni u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini, pa ni kod predstavnika Koalicije Albanaca Doline.

A o Socijalističkoj partiji Srbije i Jedinstvenoj Srbiji ne treba ni govoriti. Oni su "šator“ pred kancelarijom predsednika Srbije razapeli još odavno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novu vladu ćemo imato do 15. avgusta?
skupština

Nezvanično

13.07.2022. 12:20

Novu vladu ćemo imato do 15. avgusta?

Sastav nove vlade trebalo bi da bude poznat do 15. avgusta i očekuje se da bude promenjeno više od polovine sadašnjih članova kabineta Ane Brnabić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve