Svet
30.11.2017. 11:44
ekspres

NA LANSIRANJU BIO LIČNO KIM DŽONG UN: Ovo je nova balistička raketa Severne Koreje Hwasong-15, od nje strahuju SAD i Japan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prvi severnokorejski test posle 75 dana zatišija pokazao je da je balistička raketa posle ispaljivanja imala veoma strmu putanju leta. Projektil je kako je objavila Severna Koreja leteo 53 minuta i tom prilikom dostigao je visinu od navodno 4.475 km, da bi zatim pao u Japansko more

Severna Koreja po prvi put danas je prikazala slike nove interkontinentalne balističke rakete Hwasong-15 koja je u sredu uveče lansirana sa poligona 30 kilometara udaljenog od prestonice Pjongjanga.

(VIDEO) SEVERNA KOREJA TESTIRALA NOVU BALISTIČKU RAKETU: Projektil dostigao visinu od 4.475 km, Japanci pobesenli

Serija slika pojavila se jutors na društvenim mrežama, a prikazuju samo raketu, kao i lansirno vozilo. Inače na fotografijama se vidi i severnokorejski lider Kim Džong-Un. Predpostavlja se da su fotografije nastale neposredno pred lansiranje, koje je obavljeno noću.

OVE DRŽAVE, GRADOVE I BAZE ĆE KIM DŽONG UN PRVE NAPASTI: Objavljena lista 16 meta koje će biti zbrisane sa lica zemlje

Prvi severnokorejski test posle 75 dana zatišija pokazao je da je balistička raketa posle ispaljivanja imala veoma strmu putanju leta. Projektil je kako je objavila Severna Koreja leteo 53 minuta i tom prilikom dostigao je visinu od navodno 4.475 km, da bi zatim pao u Japansko more oko 370 km od obale Japana u ekonomski važnu morsku zonu. S druge strane zapadni izvori tvrde da su podaci o visini preterivanje i da je zapravo visina koju je dosegnula raketa bila 8.000 km.

Inače, Severna Koreja je balističku raketu Hwasnog-15 lansirala sa lokacije 30 km severno od glavnog grada Pjongjanga, što je prvi put da je iskorištena ova lokacija.  Za razliku od većine dosadašnjih testova, projektil je lansiran usred noći po lokalnom vremenu, oko 2:28. sati izjutra.

Osim što je demonstriran daleki domet projektila Severna Koreja je ovim pokazala da može testirati oružje bilo kada i bilo gde, što bi u situaciji rata znatno otežalo napore drugih država da predvide i potencijalno osujete lansiranje.

Raniji testovi prethodnog balističkog projektila Hwasong 14 (koji je leteo 47 minuta, do visine od 2.802 km i daljine od 933 km u prvom testu i visine od 3.724 km i daljine od 998 km u drugom testu), dogodili su se u Severnoj Pyongan provinciji i u Chagang provinciji, u julu ove godine. Projektili kraćeg dometa su testirani sa niza različitih lokacija, uključujući i onaj projektil koji je u septembru preleteo Japan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve