“NA MUCI SE POZNAJU JUNACI” Dačić: Kina na braniku odbrane celog sveta od koronavirusa

“NA MUCI SE POZNAJU JUNACI” Dačić: Kina na braniku odbrane celog sveta od koronavirusa

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb


Kina je na braniku odbrane celog sveta u borbi protiv koronavirusa, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Pekingu i naglasio da je ponosan što je prvi šef diplomatije koji je posetio Kinu u teškom trenutku za tu zemlju koja se, kako je rekao, suočava sa najvećim izazovima u svojoj novijoj istoriji.

“U Srbiji postoji izreka ”Na muci se poznaju junaci”, ali i prijatelji onda kada je teško i zato sam ja tu”, rekao je Dačić u Pekingu na sastanku sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiemom.

Dačih je kazao da je njegova poseta Kini potvrda izvanrednih strateških odnosa i čeličnog prijateljstva dve zemlje, ali i rezultat i pokazatelj solidarnosti i punog poverenja koje Srbija ima u sposobnost Kine da, kako kaže, suzbije “demonsku bolest”, kako je koronavirus nazvao kineski predsednik Si Ðinping.

AP Photo/Kin Cheung

AP Photo/Kin Cheung

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde, ali istovremeno osećam i veliko žaljenje jer u predivni Peking dolazim u vreme najvećih izazova sa kojima se NR Kina suočava u svojoj novijoj istoriji”, rekao je Dačić na sastanku sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem.

Šef srpske diplomatije je rekao da srpski narod saoseća i sa zabrinutošću prati sve vesti o požrtvovanosti kineskog naroda i rukovodstva u borbi protiv “nevidljivog, ali moćnog neprijatelja.

“Sa divljenjem pratimo nadljudske napore i mere koje su bez presedana širom sveta u cilju daljeg sprečavanja širenja virusa, ne samo u Kini, nego i van vaših granica što ceo svet treba da gleda sa dubokim poštovanjem”, naglasio je Dačić.

On je kazao da je imao priliku da se lično uveri u mere koje se preduzimaju u Kini, kao i da ga je o svemu informisao ministar Vang Ji.

Kako je rekao, raduju informacije o opadanju broja obolelih na nacionalnom nivou i o povećanju broja izlečenih, kao i to da ima sve manje novih slučajeva širenja koronavirusa van provincije Hubei.

Prema njegovim rečima, sve to ukazuje da se širenje ove infekcije stišava i da će biti stopirana.

Dačić je poželeo Kini da što pre pobedi tu bolest i dodao u tome ima jaku podršku Srbije.

“Vi se niste plašili NATO bombi kada je bilo bombardovanje Srbije, vaše diplomate su stradale od bombi namenjenih Srbima, zato moja poseta pokazuje da se ne plašimo virusa”, poručio je Dačić.

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ bk

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ bk

Dodao je da će Srbija, u skladu sa svojim mogućnostima, u narednim nedeljama uputiti pomoć Kini u medicinskoj opremi o čemu je, podsetio je, Vlada Srbije već donela odluku.

Dačić je kineskom kolegi preneo poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja je upućena i predsedniku Si Ðinpigu i kineskom narodu, da podržava kinesko rukovodstvo da se izbori sa “velikom nedaćom”.

Podsetio je da je Vučić izrazio spremnost da poseti Kinu 15. i 16. aprila zbog učešća na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

“Mi sa velikom radošću očekujemo ponovnu posetu kineskog predsednika Srbiji, to je za nas od istorijskog značaja i veoma se radujemo”, naveo je Dačić.

Povezane vesti – U Crnoj Gori pod nadzorom 184 osobe zbog koronavirusa

Dodao je i da je siguran da virus neće naneti štetu Kini i planovima za obeležavanje stogodišnjice KP Kine i stogodišnjice formiranja NR Kine.

Ministar je rekao i da Srbija i Kina imaju mnogo zajedničkih bilateralnih aktivnosti i da je veliko prisustvo kineskih kompanija u Srbiji veoma značajno za razvoj naše zemlje.

”’Srbija je jedna od retkih zemalja koja ima tu privilegiju da sa Kinom ima Sporazum o ukidanju viza”, rekao je Dačić.

 FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Šef srpske diplomatije je zahvalio Kini na principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kada je u pitanju rešavanje problema Kosova i Metohije.

Istovremeno je naglasio čvrstu podršku Srbije politici ””jedne Kine”” i njenim po pitanju Tajvana, Tibeta, Sinđijanga.

Povezane vesti – ITALIJANSKI PREMIJER: Posledice koronavirusa na ekonomiju će biti snažne

“Podržavamo na svim međunarodnim skupovima, kao što i podržavamo i princip jedne zemlje dva sistema kada je reč o Hongkongu i Makau”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je kazao da su se on i Vang Ji dogovorili da uspostave redovne bilateralne sastanke svake godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar