Vesti
07.08.2022. 19:05

Vlada Kosova

"Na sastanku u Briselu neće biti razgovora o dokumentima i tablicama"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Odluke Vlade Kosova o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice neće biti razmatrane na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu, rečeno je iz kosovske vlade.

Razlog za to je, kako su naveli, činjenica da su ta pitanja predviđena ranijim briselskim sporazumima, pa ne mogu biti tema razgovora.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu u izjavi za prištinsku agenciju Kosovapress.com nije precizirao kakav će biti dnevni red, ali je objasnio da neće biti sastanka na nivou glavnih pregovarača pre onog na visokom nivou.

"O dnevnom redu sastanka blagovremeno ćemo vas obavestiti. Odluke o registarskim tablicama i dokumentima za ulazak i izlazak su vladine odluke koje su predvidjene i sporazumima o kojima su se strane dogovorile u prošlosti, stoga ne mogu biti predmet rasprave na ovom sastanku", rekao je Krieziu.
 

Oni koji su upoznati sa procesom dijaloga na ovaj sastanak gledaju sa skepsom.

Politički analitičar Artan Muhadžeri kazao je da na sastanak Kutija i Vučića gleda sa "skepsom", uz ocenu da su dešavanja na severu Kosova promenila dinamiku dijaloga.
 

"Naravno, ne očekuje se da će se nastaviti isto kao pre tih događaja. Zbog toga se očekuje da se veliki međunarodni pritisak još više pojača, jer je to jedini način da strane imaju veću volju i mogućnost da dodju do rešenja. Rešenje će naravno biti kreativno, jer Srbija ne može potpuno da prihvati odluku Kosova, kao što nije prihvatila ni prethodne odluke", rekao je Muhadžeri.
 

On je ocenio i da Srbija mogla da odustane od kategoričkog odbijanja te dve kosovske odluke.

Sastanak Kurtija i Vučića u Briselu biće održan posle više od godinu dana, dok su se neformalno sastali pre nekoliko meseci u Berlinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pitali smo analitičare o Kosovu, Briselskom sporazumu, pregovorima...
Kosovo

Goruće teme

09.07.2022. 20:45

Pitali smo analitičare o Kosovu, Briselskom sporazumu, pregovorima...

Ponovo taj reciprocitet. Reč koja se svuda isto piše i isto zvuči, ali nema za sve isto značenje. Za političare je ova reč uvek pitanje spora i rasprave, kod "obične“ javnosti izaziva interesovanje, dok je za one na koje se odnosi bila i biće reč koja budi zebnju i neizvesnost. Tako je bilo i ovaj put.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve