Vesti
04.10.2023. 07:32
R.E.

Kosovo

Načelnik Generalštaba VS o stanju u kopnenoj zoni bezbednost

kosovo banjska EPA 26.09.2023.
Izvor: EPA / Djordje Savic

Načelnik Generalšaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je rekao da je u kopnenoj zoni bezbednosti, uz administratitnu liniju s Kosovom "trenutno stanje vojnički stabilno, ali nepredvidljivo".

On je za RTS kazao da je tenutno stanje u u vojničkom smislu stabilno, ali je "kao takvo nepredvidljivo i opterećeno bezbednosnom krizom" na teritoriji Kosova.

Ocenio je da to "lako može da se prelije na deo teritorije centralnog dela Srbije", odnosno na kopnenu zonu bezbednosti.

Mojsilović je, upitan šta se dešavalo tokom sukoba u Banjskoj, rekao da nisu postojali "indikatori koji ukazuju da će se nešto krupno i tako komplikovano desiti", i da je stanje bilo redovno.

Dodao je da su tokom jutra 24. septembra počele da stižu informacije o dešavanjima, povređenima, te da je uspostavljen kontakt za komandatnom Kfora...

"Stupili smo u kontakt sa vrhovnim komandantom... kao načelnik Generalštaba dobio sam zadatak – u potpunosti staviti pod kontrolu kopnenu zonu bezbednosti i u punom kapacitetu obezbediti administrativnu liniju preventivnim razmeštajem dela snaga Vojske Srbije", naveo je Mojsilović.

Napomenuo da to naređenje nije neobično i da u skladu je s dešavanjima na terenu

"To nije bila puna borbenena gotovost Vojske Srbije", kazao je.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nemačka šalje još vojnika na Kosovo?
kosovo banjska EPA 26.09.2023.

Reakcije

02.10.2023. 17:01

Nemačka šalje još vojnika na Kosovo?

Tri vladajuće nemačke stranke, Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP), izjasnile su se da treba pojačati mirovnu misiju Kfora na Kosovu pod komandom NATO, što podrazumeva i raspoređivanje dodatnih snaga nemačkog Bundesvera, pišu nemački mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve