Vesti
05.03.2021. 17:13
Tanjug

Pandemija koronavirusa ponovo

"Nadamo se da nećemo morati da vraćamo u kovid sistem 'Zvezdaru' i 'Bežanijsku kosu'"

tan2021-3-5_131737399_4.jpg

Pandemija koronavirusa ponovo se zahuktava i broj pacijenata primljenih u bolnice veći je od broja otpuštenih, uz veliki broj pregleda

Pandemija koronavirusa ponovo se zahuktava i broj pacijenata primljenih u bolnice veći je od broja otpuštenih, uz veliki broj pregleda u trijažnim centrima, izjavila je danas zamenica direktora Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije (KCS) Ivana Milošević, dodajući da će se, ovim tempom, brzo doći u situaciju da se iscrpe kapaciteti.

"Danas smo se dogovorili da se pacijenti upućuju, pre svega, u kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu. Računamo i na KBC ''Zemun'' i ''Mišović'', kao i na Infektivnu, koja radi 24 sata i nadamo se da nećemo morati opet u kovid sistem da vraćamo ''Zvezdaru'' i ''Bežanijsku kosu'', jer moramo voditi računa i o pacijentima koji nemaju kovid-19", rekla je Miloševićeva nakon sastanka direktora kovid bolnica s ministrom zdravlja.

Ona je navela da je situacija takva da se ne treba iznenaditi da neko od pacijenata bude hospitalizovan i van Beograda, jer se veći broj bolesnika prima u bolnice, nego što se otpušta.

[caption id="attachment_322075" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs[/caption]

"Batajnica ima kapacitete za prijem bolesnika, ali ni to nije bezgranično. Sada je tamo oko 750 pacijenata, a kapacitet je 900", rekla je Ivana Milošević.

Ona je posebno ukazala da isti ljudi rade taj posao već godinu dana, i da nije samo pitanje otvoriti dopunske kapacitete, jer u njeima treba neko i da radi.

Miloševićeva je rekla i da će biti otvoren drugi stacionar u VMC "Karaburma" sa 45 postelja, gde će biti angažovani radnici iz vojnog sistema.

Povezane vesti - ĐERLEK: Oštrije mere neophodne, veliki pritisak na zdravstvo

Takođe, navela je da su ovo planovi za vikend, pošto se dugoročni planovi, "na duge staze", ne mogu praviti, jer je situacija, kako kaže, dramatična.

Zato je apelovala na sve građane u ime svih zdravstvenih radnika koji godinu dana rade svoj posao, da se strpe i iskoriste privilegiju što Srbija ima četiri vakcine, jer je to jedini put ka normalnom životu.

"Nemojte da izgubimo šansu da se vratimo u relativno normalan život, što pre. Moramo da se pridržavamo mera, koje se nisu dovoljno poštovale, posebno posle prijema prve doze. Vakcina nije čarobni štapić, ona nas štiti, ali potrebne su bar dve nedelje posle druge doze da bismo bili sigurni", podvukla je doktorka Milošević.

[caption id="attachment_322077" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bs[/caption]

Ona je kazala i da se mere koje su na snazi, a nisu najrigoroznije, ne poštuju, ističući da se broj zaraženih širi kao lepeza i da jedan inficirani može da zarazi mnogo novih.

Među njima, kako je dodala, mogu da budu i oni koji su se čuvali, ali i oni koji su primili prvu dozu vakcine nakon čega su se opustili.

Podvukla je da se krenulo u masovnu vakcinaciju kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve