NAJMASOVNIJA LITIJA DO SADA: Molebani širom Crne Gore u znak protesta

NAJMASOVNIJA LITIJA DO SADA: Molebani širom Crne Gore u znak protesta

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC


U gradovima širom Crne Gore i u nedelju uveče su održani molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti. Mitropolija crnogorsko-primorska (MPC) je ocenila da je u Podgorici do sada održana najmasovnija litija.

Litije se, podsetimo, od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedeljom.

Protestne povorke u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih eparhija održane su u Podgorici, Baru, Budvi.

Arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani sa Kosova, predvodio je od 19 sati litiju ulicama Podgorice, navode Vijesti.

Uz njega, okupljenima se obratio i arhimandrit Timotije, iguman manastira Vaznesenje Gospodnje iz Eparhije žičke.

Arhimandrit Sava Janjić je kazao okupljenima da donosi pozdrave iz Gračanice, Prizrena, Đakovice…

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

“Sve nas drži jedna vera, Isus koji nam daje snagu. Svima ste nam primer i nadahnuće, samo nastavite tako. Ovde smo da branimo svetinje”. Rekao je da je ovaj “nesrećni zakon sporan jer svetinje koje su vekovima bile duhovno utočište i uteha našem narodu u Crnoj Gori, neki bi da pretvore u državno vlasništvo koje crkva, navodno, može da koristi kao podstanar”.

“Mi nismo i ne možemo da budemo podstanar, domaćin u svojoj kući ne može da bude podstanar. I zato smo ovde da dignemo svoj glas i kažemo još jednom – ne damo svetinje! Jer ne damo svoju veru, ne damo svoje ime, ne damo svoje dostojanstvo”, naveo je Janjić.

 

Sveštenik Nikola Pejović je rekao da na litijama ovdje nisu samo kršteni ljudi, već da su, između ostalih, sreli i Muslimane i katolike.

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

“Dobijamo podršku… To pokazuje da je Sveti Vasilije to započeo i mi ga slijedimo”..

On je kazao da je velika radost “kad možemo reći da braća žive složno” ,te da je “sobranje najbrojnije do sada.”

Pozdravio je građane koji su došli iz brojnih gradova širom Crne Gore, kao i Ognjena Maraša i Miloša Ajkovića koji su iz Beograda danima pješačili do Hrama.

“Obraz ste i čast crkve. Odoljeli ste provokacijama…”.

Brojni građani Crne Gore pešice su prelazili i desetine kilometara s ciljem da prisustvuju litijama. Vijesti pišu o tome da Novo Marković, koji ima 99 godina, predvodi litiju od Murina do Andrijevice.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar