Vesti
26.03.2019. 13:24
R.E./Telegraf

NAJSKUPLJI POGLED U OGLEDALO: Popravka šminke košta 150.000 dinara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nesavesni vozači koji jedu, piju ili preturaju po torbi dok voze automobil kao i pripadnice lepšeg pola koje koriste priliku da poprave šminku mogu da plate kaznu do 150.000 dinara i da završe iza rešetaka od 45 do 60 dana.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja svaki učesnik u njemu je dužan da se ponaša tako da nikog ne ometa, ugrožava ili povredi, kao i da preduzme sve mere radi izbegavanja ili otklanjanja opasnih situacija koje izazove neko drugi.

Ovo načelo Zakona u najširem smislu može da obuhvati šminkanje, jelo ili bilo koju drugu radnju koju vozač obavlja jer mu odvraća pažnju sa vožnje.

,,Prema čak dva člana Zakona vozač ne sme da preduzima radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom", kaže predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović.

,,Ukoliko se prekrše ta dva člana Zakona, kazna zavisi od okolnosti slučaja. Najmanja kazna, koju neko u ovim situacijama može da plati, jeste 3.000 dinara. To je u slučaju da se ništa nije desilo. Tad se piše prekršajni nalog. Međutim, ukoliko je uzrokovana nesreća, kazna je od pet do 15 hiljada dinara i osoba ide na sud", objasnio je Marinović.

Kako kaže Marinović, teoretski ove radnje za volanom mogu da se tretiraju i kao nasilnička vožnja. Tad kazna može da bude i 50 puta veća.

,,Nasilnička vožnja je svako postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja i prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, tako da teoretski i šminkanje može da potpadne pod takvu vožnju. Takođe, ako se žena šminka na auto-putu, to može da bude, ne kažem da bi svakako moglo da bude, nasilnička vožnja", priča predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

U slučaju ako šminkanje, konzumiranje hrane za volanom i druge radnje koje odvlače pažnju, potpadnu pod nasilničku vožnju, kazna je od 120.000 do 140.000 dinara. Osoba ostaje bez dozvole devet meseci, dobija 15 poena i zatvorsku kaznu od 30 do 60 dana koja može da se zameni radom u javnom interesu od 240 do 360 sati.

,,Ova kazna je u slučaju da se ne dogodi nesreća. Međutim, ukoliko do nje dođe, onda je kazna od 130 do 150 hiljada, deset meseci zabrane upravljanja vozilom, 17 kaznenih poena, zatvorska kazna od 45 do 60 dana zatvora!", rekao je Marinović.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve