Vesti
28.05.2019. 17:16
R. E.

Najvažnije poruke predsednika Srbije o Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je juče u Skupštini izveštaj o Kosovu. Izdvajamo njegove najznačajnije poruke:

"Moramo da razmišljamo o budućnosti. Vreme je da biramo između slatkih laži i gorke istine. Duga i iscrpljujuća, višedecenijska borba vodila se oko Kosova, ali i drugih delova današnje Srbije. U nekim od tih borbi pobedili smo, u nekim izgubili, samo što smo se pravili da su te pobede bile uobičajene, normalne, da nisu predstavljale nikakvu novost, a poraze nikada nismo hteli da prihvatimo"

"Vreme je da izvučemo pouku, sa željom da se uhvatimo u koštac i da dobijemo najviše što možemo. Treba da prestanemo sa obmanjivanjem javnosti, potrebni su nam mir, stabilnost i dogovor"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

"Nismo izgubili ništa što već nije izgubljeno. Krenuli smo da vraćamo Srbiju u igru, da ima ono što može da ima. Posle svih katastrofalnih činjenica, sačuvali smo mir i povratili srpsku ekonomiju. Iznedrili smo mogućnost da možemo da se borimo. Sedam godina za sedam vekova nije mnogo. I Srbi i Albanci su u pat poziciji."

"Evo sada da vam kažem, zapad vam kaže jedino kompromisno rešenje je priznanje, pa ćemo da vidimo šta ćete dobiti. A to još nismo smislili. Ili samo kažu: Nemojte da radite ništa."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

"Odnos Srba i Albanaca mora da bude neuporedivo bolji. Evropa neće doći ni brzo ni lako. Posebno nakon evropskih izbora. Naš plan za razvoj Srbije mora biti lišen žalopoljki za onim što je propušteno. Zato je moja ideja da u regionu napravimo najbliže ekonomske odnose. I nadam se da će Albanci to razumeti."

"Danas imamo samo dve mogućnosti – normalizacija odnosa ili zamrznuti konflikt koji ne znači ništa jer Albanci mogu da ga odmrznu kada god hoće. Normalizacija može biti u dva slučaja, postizanje sporazuma u kojoj je Kosovo nezavisna država, a drugo je razgraničenje. Dok sam predsednik Srbije zalagaću se za kompromisno rešenje, ali je moguće da do tog rešenja ne dođe."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

"Od jutros smo u kontaktu sa NATO. Oni se ne mešaju. Saopštili su nam da je to borba protiv korupcije. Oni podržavaju nezavisno Kosovo. Predstavnicima EU su rekli isto. I pozivali su nas da se umirimo. Ja ne moram na to ništa dalje da kažem."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve