Vesti
30.09.2023. 08:10
Beta

Srbija i svet

O ovim događajima će se razgovarati narednih dana

1
Izvor: Shutterstock

U danima pred nama najavljeni su brojni događaji u Srbiji, regionu i svetu.

Informišite se na vreme, kako ne biste ništa propustili.

SVET I REGION

Subota, 30. septembar

BRATISLAVA - Parlamentarni izbori u Slovačkoj.

BERN - Nacionalni skup za klimatsku pravdu.

VAŠINGTON - Poslednji dan za postizanje dogovora u američkom Kongresu o budžetu, u protivnom postoji rizik od blokade rada savezne administracije.

Nedelja, 1. oktobar

MANČESTER - Počinje godišnji kongres britanske Konzervativne stranke, koji će trajati do 4. oktobra.

BRISEL - Skup Jermena u dijaspori protiv azerbejdžanske ofanzive u Nagorno-Karabahu.

BARSELONA - Skup katalonskih separatista povodom šest godina od neuspelog referenduma o otcepljenju Katalonije od Španije.

Ponedeljak, 2. oktobar

- Svetski dan nenasilja

STOKHOLM - Saopštavanje imena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu.

STRAZBUR - Početak plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta koje će trajati do 5. oktobra.

VARŠAVA - Počinje godišnja konferencija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) o  ljudskim pravima.

LONDON - Početak zajedničkog štrajka lekara specijalista, koji će trajati do 4. oktobra.

Utorak, 3. oktobar

STOKHOLM - Saopštavanje imena dobitnika Nobelove nagrade za fiziku.

JEREVAN - Plenarno zasedanje Parlamenta Jermenije.

Sreda, 4. oktobar

STOKHOLM - Saopštavanje imena dobitnika Nobelove nagrade za hemiju.

SARAJEVO - "Digitalni samit Zapadnog Balkana" čije će učesnike video-porukom pozdraviti komesar EU za proširenje Oliver Varheji.

MANČESTER - Govor britanskog premijera Rišija Sunaka na kongresu vladajuće Konzervativne stranke.

Četvrtak, 5. oktobar

STOKHOLM - Saopštavanje imena dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

TIRANA - Počinje dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova Berlinskog procesa, učestvuje i komesar EU za proširenje Oliver Varheji.

GRANADA, Španija - Treći samit Evropske političke zajednice, neformalnog diplomatskog foruma evropskih lidera, uoči takođe neformalnog sastanka šefova država ili vlada EU.

Petak, 6. oktobar

OSLO - Saopštavanje imena dobitnika Nobelove nagrade za mir.

GRANADA, Španija - Neformalni samit Evropskog saveta.

SRBIJA

Subota, 30. septembar

BEOGRAD - U 10.00 u Medija centru konferencija za novinare povodom početka projekta "Psihološka podrška porodicama žrtava saobraćajnih nezgoda i učesnika u saobraćajnim nezgodama". Govoriće načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović i drugi.

SUBOTICA - U 11.00 ispred Mlečne pijace konferencija za novinare Pokreta za preokret o kriminalu, migrantima i obustavljanju radova na pruzi Subotica-Budimpešta.  

ZRENJANIN - U 12.00 u prostoru "Zona" poslanici Zeleno-levog fronta Radomir Lazović, Biljana Đorđević, Jelena Jerinić i drugi predstaviće platformu "Dogovor za pobedu", nakon čega će učestvovati u panel diskusiji. Oni će pre toga, od 10.00, razgovarati sa građanima na Trgu slobode.

BEOGRAD - U 13.00 u Kulturnom centru "Vlada Divljan" Glavni odbor Demokratske stranke. 

Nedelja, 1. oktobar

BEOGRAD - U 11.00 u Domu "Bežanijska kosa" obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba, na kome će se obratiti gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

BEOGRAD - U 13.00 u Kulturnom centru "Vlada Divljan" izjave novinarima posle radnog dela prve Skupštine stranke Srbija Centar.

BEOGRAD - U 14.00 u Narodnom muzeju ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić otvoriće manifestaciju Dečija nedelja koju realizuju "Prijatelji dece Srbije", nakon čega će se održati i dodela priznanja za dobročinstvo deci "Maslačak".

Ponedeljak, 2. oktobar

BEOGRAD - U 10.40 u centralnom holu Doma Narodne skupštine otvaranje događaja Radost Evrope. Obratiće se predsednik parlamenta Vladimir Orlić.

- u 14.15 Orlić će razgovarati sa delegacijom izvestilaca Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. 

BEOGRAD - U 12.00 u Dnevnom centru i klubu za starije "Igor Holodkov" obeležavanje Međunarodnog dana starijih. Govoriće poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i direktorka UNFPA u Srbiji Borka Jeremić.

BEOGRAD - U 12.00 u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marović" predstavljanje ciljeva i okvira prvog Javnog poziva za finansiranje građanskih naučnih istraživanja u Srbiji. Govoriće ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Utorak, 3. oktobar

BEOGRAD - U 10.00 u Envoj centru Koalicija za slobodu medija organizuje panel raspravu "Šta nam donose medijski zakoni", povodom Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima i zakona o elektronskim medijima koje je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uputilo na javnu raspravu.

BEOGRAD - U 11.00 u prostoru "Marsh open space" panel diskusija "Kultura, umetnost i mediji za društvo bez nasilja prema ženama". Najavljeno je učešće novog britanskog ambasadora Edvarda Fergusona, direktorke agencije UN Women u Srbiji Milene Rikanović, dok će na panelu učestvovati novinarka Jelena Zorić, rediteljka Minja Bogavac i drugi.

Sreda, 4. oktobar

BEOGRAD - U 9.00 u Domu Narodne skupštine sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

BEOGRAD - U 12.00 u ambasadi Francuske konferencija za medije na kojoj će biti predstavljena manifestacija Confluences - Francuska u Srbiji koja će trajati od 4. oktobra do 15. decembra. Učestvovaće ambasador Francuske Pjer Košar, direktor Francuskog instituta u Srbijii Stanislas Pjere, sekretarka za kulturu grada Beograda Nataša Mihailović-Vacić, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković i direktor Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

BEOGRAD - U 12.00 u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti komemorativni skup posvećen preminulom akademiku Milosavu Marjanoviću.

BEOGRAD - U 18.00 u Kući ljudskih pravapredstavljanje knjige "U krugu negacije. Godine parlamentarnog (ne)suočavanja s lošom prošlošću - slučaj Srbija" autorke Sofije Mandić.

Četvrtak, 5. oktobar

NOVI SAD - U 11.00 u Skupštini grada okrugli sto i javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima koje organizuje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Petak, 6. oktobar

BEOGRAD - U 10.00 u Domu Narodne skupštine sednica Odbora za zdravlje i porodicu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve