NAJVERNIJA PLENKOVIĆU: Šta za Srbiju znači izbor Šuice za potpredsednicu EK?

NAJVERNIJA PLENKOVIĆU: Šta za Srbiju znači izbor Šuice za potpredsednicu EK?

foto: Tanjug


Dubravka Šuica, hrvatska kandidatkinja za evropskog komesara i za jednog od potpredsednika Evropske komisije, interesantna je srpskog javnosti onoliko koliko je interesovanje i ona pokazivala za Srbiju.

Šuica, koja inače važi za jednog najvernijih saradnika sadašnjeg presednika HDZ i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, u poslednjoj izjavi koja je imala veze sa Srbijom rekla je da postoje tri uslova koja naša zemlja mora da ispuni da bi dalje napredovala na putu ka članstvu u EU. Jedan je da Hrvatskoj dostavi popis nestalih osoba, drugi da se dovede do kraja povratak kulturnih dobara, otuđenih tokom ratnih sukoba 90-tih, i, treći, da hrvatska manjina u Srbiji ima ista prava kao srpska u Hrvatskoj.

Treca strana briselski sporazumi (1)

Te zahteve danas je za Prvu tv prokomentarisao dopisnik Novosti iz Zagreba Jurica Kerbler, ocenjujući da prvi zahtev i nije problem, mada nije još rešen, da je drugi gotovo završen, ali da je treći – “karikaturalan”.

“Srpska manjina u Hrvatskoj sigurno ima u ovom trenutku manja prava, nego što ima hrvatska u Srbiji”, rekao je.

Kerbler je podsetio da se Šuica, inače pre političke karijere profesor nemačkog i engleskog jezika u Dubrovniku, tek 90-tih uključila u politiku i postala članica HDZ. Dvaput je bila gradonačelnica Dubrovnika i u tom periodu proglašena je jednom od 10 najboljih gradonačelnica na svetu, iako su je, kako je naveo i Kerbler, pratile neke afere u hrvatskoj javnosti, vezane za neracionalno trošenje sredstava iz gradskog budžeta.

EPA-EFE/DANIEL KASAP

EPA-EFE/DANIEL KASAP

Prema njegovim rečima, Šuica nije bila u dobrim odnosima sa prethodnim premijerima, Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor, ali jeste s Tomislavom Karamarkom, protiv kojeg se, međutim kasnije okrenula i zajedno sa Andrejem Plenkovićem učestvovala u rušenju Karamarka.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar