Vesti
09.03.2020. 15:22
Tanjug

"NALAZI SE U IZOLACIJI" Dačić: Na brodu u SAD zaražen državljanin Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na brodu Grand Princes kod San Franciska nalaze se 34 državljana Srbije, od čega su 33 članovi posade i jedan putnik, a među zaraženima korona virusom je srpski džavljanin Ivan Sofronijević koji je u izolaciji i sada se oseća dobro, izjavio je danas šef diplomatije Ivica Dačić.

"Stejt Department nas je obavestio da se na brodu Grand Princeš, na kome je po povratku sa Havaja do San Franciska registrovan određeni broj lica zaraženih COVID-19 virusom, nalaze 34 državljanina Srbije, od čega su 33 članovi posade i jedan putnik. Među zaraženima je i jedan državljanin Srbije - Ivan Sofronijević. On se nalazi u izolaciji i sada se oseća dobro, ima potrebnu medicinsku negu i u kontaktu je sa porodicom", naveo je Dačić u izjavi za javnost.

Povezane vesti - MERE BEZ REZULTATA: Dramatičan porast broja umrlih i zaraženih u Italiji

Do sada je na ovom brodu, kako je naveo, testirano 46 lica, nakon čega je konstatovano da je 21 lice zaraženo, od čega je 19 članova posade.

"Brod bi trebalo da bude usidren u Oklandu tokom današnjeg dana, nakon čega će se započeti sa prebacivanjem putnika - državljana SAD u medicinske centre, kao i repatrijacijom stranih građana u njihove zemlje porekla, o čemu očekujemo nove informacije", kaže Dačić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Xiao Yijiu/Xinhua via AP

Šef diplomatije napominje da će svi članovi posade - njih oko 1.100, ostati na brodu koji će tokom 14-dnevnog karantina biti usidren blizu obale.

Podseća da je američka savezna država Njujork zbog koronavirusa 8. marta proglasila vanredno stanje i dodaje da za sada nema informacija da među državljanima Srbije u SAD ima zaraženih koronavirusom, osim Ivana Sofronijevića.

Kada je reč o našim državljanima koji su bili članovi posade broda Diamond Princeš u Jokohami, Dačić navodi da smo od strane japanskih vlasti obavešteni o predstojećem otpuštanju devet državljana Srbije iz karantina u gradu Vako.

"Nakon obavljenog konačnog PCR testa i zdravstvenog pregleda, predviđeno je da devet državljana Srbije budu pušteni iz karantina u tri grupe i to: 10.marta - 4 državljana Srbije, 12. marta - 2 državljana Srbije, 13. marta 2 državljana Srbije i 1 državljanin Crne Gore, kao i 15. marta jedan državljanin Srbije", navodi šef diplomatije.

Povezane vesti - CRNA GORA, TURSKA, GRENLAND… Koronavirus nije zabeležen u 93 zemlje

Državljanin Srbije, član posade Diamond Princeš, koji je iz Japana evakuisan specijalnim letom organizovanim od strane Italije, posle 14. dnevnog karantina iz Italije otputovao je za Srbiju 6. marta.

Ministarstvo spolnih poslova pažljivo prati i situaciju u Italiji i za sada nema informacija da je ijedan državljanin Srbije registrovan u Italiji kao zaražen.

"Ministarstvo spoljnih poslova pažljivo prati situaciju u vezi sa koronavirusom u svetu i nastoji da pruži neophodnu pomoć svim našim državljanima koji su se našli u oblastima zahvaćenim virusom", zaključio je Dačić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
shower rain
21°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve