“Narednih dana više od 2.000 zaraženih, smrtnost dvocifrena”

“Narednih dana više od 2.000 zaraženih, smrtnost dvocifrena”

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs


Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je jutros da se očekuje da će broj zaraženih koronavirusom nastaviti da raste narednih desetak dana i da bi mogao da dostigne više od 2.000 novoobolelih dnevno, a da će broj preminulih od Covida-19 postati dvocifren.

Kon je rekao da će se sledeće sedmice i “u delu nedelje nakon nje” dnevno biti više od 2.000 novoinficiranih koronom.

On je gostujući na TV Pink rekao da je samo u Beogradu novih 980 slučajeva i da je to porast iz dana u dan.

”Nije bilo predaha nijednog dana, to je klasičan eksponencijalni porast. Taj porast jasno pokazuje šta ce se dešavati barem još ove nedelje i delu sledeće,” rekao je Kon.

Povezane vesti – Za nenošenje maske kazna od 5.000 dinara ili 2.500 ako se plati za osam dan

Naveo je da za sada nema dramatičnog povećanja broja preminulih, ali da se na osnovu registrovanih novih slučajeva dnevno, može očekivati da će taj broj vrlo brzo postati dvocifren.

Upozorio je da će punjenje bolnica, koje se očekuje, dovesti do kritične situacije i dodao da se za sada primaju samo pacijenti sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom.

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC / an

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC / an

Pojasnio je da je od ukupnog broja zaraženih na dnevnom nivou oko 15 odsto sa težom kliničkom slikom, a oko pet odsto onih koji zahtevaju intenzivnu negu i respirator.

”Popunjavanje kapaciteta će ići ubrzano tokom nedelje, problem će da se povećava”, rekao je Kon.

Napomenuo je da je tražio da se zvanično uvede zabrana kontakata jer se, kako je rekao, mere u vidu preporuka ne poštuju dovoljno.

”Ovaj problem rešava se striktnim sprovođenjem mera, ali za sada administrativno-birokratski deo u vezi sa samim merama, kao i nadzor nad sprovođenjem kućne izolacije, malo kasni, i to treba da se popravi”, naveo je Kon.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar