Vesti
25.11.2023. 12:02
Beta

Femicid u Srbiji

Nasilje nad ženama je anomalija celog društva - 27 UBIJENIH TOKOM 2023.

silovanje
Izvor: Shutterstock

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je od početka godine, prema dostupnim podacima ubijeno 27 žena, a da proteklih 10 godina više od 300.

 

"Najveći broj femicida dogodio se u domu žene. Gde grešimo i gde smo kao društvo zakazali? Da li razumemo uzroke i da li znamo da prepoznamo i pružimo pomoć kada do nasilja dođe? Imamo li efikasan sistem zaštite i podršku za oporavak žrtava porodičnog i partnerskog nasilja? Jesu li adekvatne kazne za počinioce? Ovo su neka od pitanja za čijim odgovorima i dalje tragamo", navela je Janković.

Sprečavanje rodno zasnovanog nasilja, prema njenim rečima, zahteva stalno sagledavanje stanja i hitno reagovanje odgovarajućim merama na najmanju pukotinu koja se pojavi u sistemu zaštite i prevencije.

"Donošenjem propisa, pokazali smo spremnost da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom, ali jednom doneti zakonski okviri, strategije i protokoli nisu dovoljni. Pravo mora da prati život efikasnim odgovorima na počinjeno nasilje i na nove izazove i okolnosti. Svaki izgubljen život, ali i svaka potencijalna žrtva je poziv da hitno poboljšamo reakciju koja mora biti pravovremena, adekvatna, odlučna, ali i preventivna", kazala je Janković.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ocenilo je da je nasilje nad ženama, kao i svako drugo nasilje, neprihvatljivo i da predstavlja društvenu anomaliju i zlo protiv koga se treba odlučno i dosledno boriti.

"Nasilje nad ženama i devojčicama je najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu. Nasilnik je najčešće partner, član porodice, ali može biti bilo koji poznati ili nepoznati muškarac. Nasilje može biti verbalo, psihičko, seksualno, fizičko i ekonomsko. Ono se može desiti svakoj ženi i nije posledica ženinog ponašanja nego sistema patrijarhata u kome muškarac ima moć, a nasilje je način da tu moć održi", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi i da neke žene godinama u tišini trpe sve te oblike nasilja, što se neretko završi femicidom, te da je zbog toga važno ohrabriti žene žrtve nasilja i podići nivo svesti celokupnog društva da je taj način zloupotrebe moći neprihvatljiv i kažnjiv.

"Da bi se nasilje nad ženama i devojčicama u društvu smanjilo i nestalo, prvi korak je da svi mi, kao društvo i kao pojedinci, ne okrećemo glavu i ne ignoršemo zlo koje se, najčešće, dešava tu blizu nas. Na današnji dan Međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama, poruka je - 'Ne ignoriši zlo'", dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da svaka žena u Srbiji mora da ima pravo na život bez fizičkog nasilja i psihičkog zlostavljanja i pozvao sve žene koje trpe bilo koji oblik nasilja da ga prijave nadležnim organima, uključujući i instituciju Zaštitnika građana.

Pašalić je u saopštenju apelovao na sve koji postupaju po prijavama žena, da ulože dodatni napor kako bi se predupredilo ponavljanje nasilja i fatalni ishodi.

Zaštitnik građana je istakao da je nasilje neprihvatljivo društveno ponašanje u svakom svom obliku i da je neophodno postići nultu toleranciju na nasilje, ukazujući na značaj borbe protiv stigmatizacije žrtava nasilja, čemu su žene neretko izložene.

"Zato je neophodno da kao pojedinci i predstavnici institucija radimo na razbijanju stereotipa i pružamo podršku žrtvama porodičnog nasilja, bez osude i kritike", rekao je zaštitnik građana.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve