Vesti
19.10.2022. 11:05
Beta

Skupština Srbije

Nastavlja se rasprava o izmenama zakona o ministarstvima

Vlada Srbije
Izvor: Shutterstock

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su razmatranje predloženih izmena zakona o ministarstvima, što je uvod u formiranje nove Vlade.

Za raspravu u sredu prijavljeno je više od 60 govornika, tako da je planirano da rasprava u načelu bude završena istog dana.

Na predlog zakona podneto je oko 70 amandmana, o kojima bi rasprava trebalo da počne u petak, kada se očekuje i glasanje.

Inače, predlog izmena zakona podnelo je 148 poslanika, a njime je predviđeno da buduća vlada ima 25 resora, što je u utorak opozicija oštro kritikovala, uz ocenu da su ministarstva "izmišljena" i kreirana "kako bi se zadovoljili stranački apetiti".

U odnosu na aktuelnu Vladu Srbije, u novoj vladi prema predlogu zakona umesto Ministarstva prosvete nauke i tehološkog razvoja postojaće Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Novo će, po predlogu, biti i Ministarstvo za javna ulaganja, dok će umesto ministarstava kulture i informisanja, i trgovine, i turizma i telekomunikacija postojati Ministarstvo kulture, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

U zakonskom predlogu objavljenom na sajtu parlamenta navedeno je da će postojati Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Tu su i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U predlogu su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za evropske integracije.

Uz Ministarstvo zdravlja tu su i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo sporta, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za javna ulaganja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novu Vladu dobijamo na Svetu Petku?
Skupština

Napokon

15.10.2022. 07:44

Novu Vladu dobijamo na Svetu Petku?

Nova Vlada Srbije trebalo bi da bude uspostavljena na verski praznik Sveta Petka, 27. oktobra, objavile su Večernje novosti.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
9°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve