Vesti
28.12.2022. 17:30
Beta

Ministarstvo nauke

Mladim naučnicama stipendija od po 5.000 evra

Nauka, naučnici
Izvor: Shutterstock

Najtalentovanijim mladim naučnicama dodeljene su stipendije u vrednosti od po pet hiljada evra, namenjene za realizaciju naučnih istraživanja iz oblasti molekularne biologije, hemije, životne sredine i tehnologije prehrambenih proizvoda.

Ovogodišnje dobitnice stipendija, u okviru renomiranog svetskog programa UNESCO "Za žene u nauci", su Jovana Despotović u oblasti molekularne biologije karcinoma, Tijana Milićević za toksične i kancerogene elemenate i jedinjenja u uzorcima iz životne sredine i hrane i Alena Stupar za istraživanje primene različitih savremenih ekstrakcionih tehnika.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović na svečanoj ceremoniji održanoj u Vladi Srbije podsetila je da se ta nagrada dodeljuje od 2010. godine i da je postala izuzetno važna i prestižna, kao i veliko ohrabrenje za angažman žena u nauci.

"Ono na šta kao zemlja možemo da budemo ponosni je da, za razliku od globalne statistike koja je pokazala da je samo 33 odsto žena u nauci, u Srbiji ta brojka ide i preko 60 odsto kada govorimo o naučnim institutima. To je pokazatelj i da država i društvo u Srbiji pružaju punu podršku ženama da se bave naukom", rekla je Begović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bravo! Projekat gimnazijalaca iz Kragujevca među najboljima na svetu
Pehar, nagrada, uspeh

"Escape room"

07.12.2022. 18:14

Bravo! Projekat gimnazijalaca iz Kragujevca među najboljima na svetu

Inovativna ideja gimnazijalaca iz Kragujevca - projekat "Escape room" je među najboljima na svetu, saopštili su u sredu Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), "Propulsion" i Inicijativa Digitalna Srbija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve