Vesti
12.07.2019. 11:55
R. E.

NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 2,75 odsto

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) referentnu kamatnu stopu smanjio je sa tri odsto na 2,75 odsto, saopštila je NBS. Poslednji put takva odluka doneta je aprila 2018. godine.

Smanjenje referentne kamatne stope znači smanjenje cena kredita u dinarima, ocenjuju ekonomisti. Takođe, stručnjaci predviđaju da će se na ovaj način smanjiti pritisak na jačanje dinara, jer su prinosi manji, pa može doći do slabljenja ulaganja u državne obveznice. To znači da će NBS možda imati smanjenu potrebu da interveniše kupovinom evra na tržištu.

Kako piše Blumberg, očekujući da će Federalne rezerve SAD neminovno olabaviti monetarnu politiku, politika srpske centralne banke je ipak ostala čvrsta, uprkos apresijaciji valute (rastu tržišne vrednosti valute) na nivoe koji nisu konzistentni od 2014. godine: "Kao deo podrške ekonomskim politikama Vlade Vučića, NBS je kupila rekordan iznos evra prošlog mjeseca kako bi usporila dinarski napredak."

Iz NBS su u saopštenju istakli da je posle razmatranja aktuelnih domaćih i međunarodnih ekonomskih kretanja i očekivanja za naredni period, Izvršni odbor procenio da su se stekli uslovi da referentna kamatna stopa bude smanjena na novi najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, čime se pruža dodatna podrška privrednom rastu.

Dodaje se da je inflacija čvrsto pod kontrolom šestu godinu zaredom, pri čemu je, u skladu s najavama Izvršnog odbora, u maju smanjena na 2,2 odsto na međugodišnjem nivou.

Izvršni odbor je istakao da će inflacija nastaviti da se kreće u granicama cilja, najverovatnije u donjem delu ciljanog raspona, do kraja ove i tokom naredne godine. Na niske inflatorne pritiske ukazuje i dalje niska i stabilna bazna inflacija, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja su tokom juna dodatno smanjena i nalaze se ispod centralne vrednosti cilja koji je tri odsto sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Ocenjeno je da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period.

"Kao i u prethodne dve godine, javne finansije su u suficitu i u pet meseci ove godine, a deficit tekućeg računa platnog bilansa u punoj meri pokriven je neto prilivom stranih direktnih investicija. Izvršni odbor očekuje da će privredni rast u ovoj godini biti vođen domaćom tražnjom, odnosno investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, uticati na postepeno smanjenje spoljne neravnoteže u srednjem roku“, navodi se u saopštenju NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. avgusta.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve