Vesti
20.09.2023. 10:40
Beta

Narodna banka Srbije

Apel građanima: Čuvajte se lažnih anketa banaka na društvenim mrežama

Bankarstvo, posao, poslovanje, onlajn plaćanje
Izvor: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) upozorila je građane na učestalu pojavu lažnih anketa u ime banaka na društvenim mrežama Instagram i Facebook, gde im se nudi nagrada u različitim iznosima ukoliko popune anketu i dostave određene informacije.

Kako je istakla centralna banka, takve ankete su zapravo kreirali kriminalci, koji se oglašavaju na lažnim profilima poslovnih banaka, pod njihovim imenom i logom, a njihov pravi cilj je da pribave podatke koji će im mogućiti pristup računima građana preko aplikacije elektronskog i mobilnog bankarstva.

NBS je utvrdila lažne ankete kod kojih se od građana traži da dostave četiri poslednja broja kartice, podatke s korisničkog naloga elektronskog ili mobilnog bankarstva, uključujući i šifru, kao i da proslede poruke koje sadrže aktivacione kodove za pristup elektronskom bankarstvu.

Nakon što putem ankete dobiju ove podatke, kriminalci mogu da koriste platne instrumente građana i vrše transakcije njihovim novčanim sredstvima, a građani postaju svesni prevare tek kada im stigne poruka o zaduženju računa, navedeno je u saopštenju.

Upućen je apel građanima da se vode logikom i nikako ne odaju svoje podatke drugim licima - ako njihova poslovna banka ima nameru da im uplati određena novčana sredstva, ona svakako već poseduje podatke o njihovom broju računa u toj banci, broju kartice, kao i druge podatke.

U slučaju da je neko već popunio sličnu anketu treba da se javi svojoj banci i blokira dalje korišćenje kartice ili aplikacije elektronskog odnosno mobilnog bankarstva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Haos u Vegasu! Hakeri napali kazina i traže 30 miliona dolara
1

Sajbernapad

17.09.2023. 08:05

Haos u Vegasu! Hakeri napali kazina i traže 30 miliona dolara

Kompanija "MGM Resorts International" je napokon saopštila da je sajbernapad na nju počeo još pre šest dana, u nedelju, utičući na rezervacije i rad kazina u Las Vegasu, kao i na hotele i kazina drugde u SAD.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve