Vesti
15.10.2019. 12:53
Tanjug

Evropski komesar za

"NE MOŽEMO SE ČUDITI" Han: Bez jasnog signala EU preti gubitak uticaja na Balkanu

02-johanes-han.jpg

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han smatra da Evropskoj uniji, ako ne uputi jasan signal odlukom o

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han smatra da Evropskoj uniji, ako ne uputi jasan signal odlukom o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, preti gubitak uticaja na Zapadnom Balkanu. Han je, u izjavi agenciji APA, rekao da se, po ovom pitanju, nada da će razum pobediti.

"Ako nakon dva odlaganja jasan signal ne bude upućen danas, ili najkasnije na Savetu EU u četvrtak, ne smemo se čuditi ako na Balkanu više ne budemo imali uticaja", upozorio je on.

Povezane vesti - Rama: Ne očekujem datum za pregovore sa EU

Shutterstock Shutterstock

To, kako podvlači, ne može biti u evropskom interesu. Han je naglasio da se radi o "dvorištu EU" i kritikovao pojedine članice Unije.

"Mnogi govore o delotvornosti u svetskoj politici, snažnoj Evropi. Međutim, ako ne možemo da funkcionišemo u naposrednom susedstvu, ne moramo ni postavljati pitanje za globalnim delovanjem", istakao je on.

Shutterstock Shutterstock

Francuska se protivi početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i kritikuje proces proširenja u celini, a Holandija se protivi pregovorima sa Albanijom.

"Da bi mogli delovati proaktivno, a ne samo reagovati na nešto, neophodno je razmišljati o većinskom principu", kazao je, s tim u vezi, Han.

"Ukoliko evropske države u celini žele da budu međunarodni igrač onda je prvi izazov da najpre kod kuće reše svoja pitanja, a kod kuće u ovom slučaju znači Balkan", naglasio je Han.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
22.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve