Vesti
09.05.2021. 10:12
Tanjug

Dan pobede nad fašizmom

"Ne sme biti revizije istorije"

Dan pobede nad fašizmom
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC

"Srbija ima razloga da slavi pobedu nad fašizmom jer je uz ruski narod dala procentualno najviše žrtava u borbi sa fašizmom"

Ministar Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov, položili su, povodom Dana pobede nad fašizmom, vence na spomenike Večna vatra i Crvenoarmejcu u Spomen parku Oslobodilaca Beograda.

"Srbija ima razloga da slavi pobedu nad fašizmom jer je uz ruski narod dala procentualno najviše žrtava u borbi sa fašizmom. Imamo razloga da slavimo, jer smo bili na pravoj strani istorije, jer smo od strane fašista porušeni i bili planirani za istrebljenje kao i drugi slovenski narodi ", rekao je Vesić.

On je naglasio da ne sme biti revizije istorije i rezultata te borbe.

"Na današnji dan moramo da pošaljemo jasnu poruku svima da revizije istorije nema, i da je nemoguće pretvoriti dželate u žrtve i žrtve u dželate. I da je nemoguće objasniti da je ustaški logor Jasenovac bio kamp za razonodu i da je nemoguće negirati broj žrtava", rekao je Vesić.

On je svim Beograđanima čestitao Dan pobede kao jedan od naših najvećih praznika.

Dan pobede nad fašizmom
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC

Ministar Popović je istakao da su ruski i srpski narod dali najviše žrtava za oslobođenje Evrope i da je zato cinično kada neki tvrde da Srbija i Rusija nisu deo Evrope.

"Naša obaveza je da se sećamo predaka i da ne dozvolimo da ta sećanja izblede, jer narod koji nema sećanja nema ni budućnost", izjavio ne Popović.

On je istakao da su Rusija i Srbija pobednice Drugog svetskog rata, a nacistička Nemačka, ustaška Hrvatska, banderovci u Ukrajini i balisti na Kosovu gubitnici.

"Danas Srbija jača vojno i ekonomski, ali je za mir, i Srbija svima poručuje da samo u miru možemobda napredujemo", istakao je Popović.

On je ocenio da su odnosi između Rusije i Srbije danas najjači u istoriji, i da je to temelj budući razvoj ekonomskih odnosa naših dveju zemalja.

Baranov je podsetio na simboliku koja spaja obeležavanje Dana pobede sa 9. majem 1945. godine.

"Malo je poznato da je na današnji dan kada su prekinute borbe u oslobođenom Berlinu bio Ðurđevdan i Vaskrs. Kakva simbolika, Vaskrs je pobeda nad smrću a Ðurđevdan podeda nad zlom. Danas, 76 godina kasnije opet su vaskršnji dani. Srećan svima Dan pobedebi Hristos vaskrse", naglasio je Baranov.

Darija Kisić Tepavčević
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC

"Zahvaljujući vama, Srbija je slobodna država"

Darija Kisić Tepavčević ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja položila je venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

Odajući počast, ministarka je u spomen-knjigu napisala:

"Večna slava i hvala svima koji su svoje živote dali za slobodu Srbije. Zahvaljujući vama, Srbija je slobodna država, koja jeste i koja će večno biti na strani mira, razumevanja, tolerancije i saradnje.

Živela Srbija!".

Darija Kisić Tepavčević
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve