Vesti
03.02.2020. 14:59
Tanjug

"NE VERUJEMO VAM" Đurić: Srpska lista neće podržati formiranje Vlade na KiM

w_54226697.jpg
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Srpska lista neće glasati da pruži podršku formiranju vlade na Kosovu i Metohiji, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić dodajući da to ne znači da neće razgovarati sa političkim predstavnicima Albanaca u južnoj pokrajini.

On je istakao da predstavnici Srba neće prepustiti pozicije u Skupštini, jer bi, kako je rekao, u Prištini to najviše želeli kako bi i oni mogli da donesu zakon o otimanju srpskih svetinja.

Ðurić je u izjavi za medije, nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba na KiM i premijerkom Srbije Anom Brnabić, kazao da je ovakva odluka doneta imajući u vidu činjenicu da su u prethodnom periodu privremene prištinske vlasti na fundamentalan način izneverili poverenje Srba i njihovih predstavnika, ali i gazila prava srpskog naroda.

"Imajući u vidu činjenicu da su u prethodnom periodu privremene institucije u Prištini na fundamentalan način izneverile poverenje srpskog naroda na KiM, da su svojim delovanjem gazila kolektivna ljudska, ekonomska, politička prava Srba na KiM, srpski predstavnici su doneli odluku da ne podrže svojim glasovima formiranje buduće Vlade", istakao je Ðurić.

Kako je naveo, istovremeno Srpska lista nastaviće da sprovodi mandat koji je dobila od srpskog naroda na KiM, da predstavlja srpski narod, sa ciljem da se snažno bori na svakom koraku za interes srpskog naroda, da spreči otimanje imovine i naših svetinja.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

"Iako Srpska lista neće podržati ovu vladu to ne znači da neće razgovarati sa predstvanicima Albanaca na KiM i to sa ciljem zaštite našeg naroda i da se normalizuju odnosi", kazao je Ðurić.

Dodao je da su na današnjem sastanku dogovorili i da će srpski politički predstavnici na KiM sve svoje odluke o učešću u privremenim prištinskim instuticijama donositi uz konsultacije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, Kancelarijom za KiM i Vladom Srbije.

Čestitao je političkim predstavnicima Srba na KiM na tome što razgovaraju sa ljudima u Prištini koji ih često tretiraju kao ljude drugog reda, a posebno na tome što isto govore i u Beogradu i u Prištini.

Poruka za političke lidere Albanaca jeste da moraju da uvaže izbor srpskog naroda i da demonstriraju svojim delima da"neće da hapse, proteruju", da neće da sprečavaju ekonomski razvoj Srba.

Povezane vesti - “NOVO POGLAVLJE” Kurti: Prvi put nakon 23 godine imam priliku da sluzim narodu

"Tako ćete pokazati da možemo da vam verujemo u budućnosti. Sada vam ne verujemo, ali vam pružamo šansu da nas demantujete da nećete hapsiti, proterivati... Ali, nećemo vam dozvoliti da gazite srpske interese na KiM", kazao je direktor vladine Kancelarije.

Ðurić je kazao da je jedan od zaključaka danšnjeg sastanka i taj da će Srbija nastaviti i snažno ubrzati sprovođenje plana “Srbija 2020 - 2025” na KiM i snažno će nastaviti da podržava ulaganje u srpske sredine u južnoj pokrajini u okviru plana koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić.

U okviru tog plana već se realizuje 348 projekata, podsetio je Ðurić i dodao da je na današnjem sastanku dogovoreno da podrška i pomoć bude još proširena i iznosiće dodatnih 150 miliona evra.

"To konkretno znači što se tiče stambenog zbrinjavanja na KiM u narednih pet godina ćemo moći da se pozabavimo zaokruživanjem procesa pribavljanja krova nad glavom za svako srpsko domaćinstvo na KiM", kazao je Ðurić.

Tanjug Tanjug

Podsetio je da je u prethodne četiri godine realizovano 1.700 novih kuća i stanova i dodao da je u okviru programa planirana izgradnja 4.700 potpuno novih stambenih jedinica.

Program podrazumeva i obnavljanje škola, domova zdravlja, kao i izgradnju puteva, dodao je direktor vladine Kancelarije.

"Mislim da je veoma važno da i politički lideri Albanaca shvate da nemaju naspram sebe preostale Srbe na KiM, već jedinstven i slozen srpski narod, Srbiju koja je rešena da probleme rešava na miran način, ali da je rešena da bude garant Srbima i njihovom opstanku i ostanku i zato toliko ulažemo.

Povezane vesti - "KURTI JE NEDOSLEDAN" Haradinaj: Kosovo očekuje veliki rad

Danas je potvrđeno da je cilj Vlade Srbije i Kancelarije, da institucije Republike Srbije u 2020. godini dođu do svakog srpskog domaćinstva i da se nastavi sa programom i kampanjom obilaska srpskih domaćinstava, koja je započeta od 01. januara. 2020.

"Gradonačelnici srpskih opština na KiM su i Novu godinu i Srpsku Novu godinu i Božić i sve praznike imali obavezu da provedu radno, obilazeći srpske sredine na KiM razgovarajući sa ljudima i izveštavajući nas u Vladi i Kancelariji da bismo zajednički mogli da rešavamo konretne probleme ljudi", naveo je Ðurić.

Pojasnio je da se rešavaju konkretni problemi jer je danas, kako kaže, borba za Kosovo i Metohiju borba za opstanak i ostanak svakog našeg čoveka na KiM.

"Borba za KiM je danas borba za ostanak svake naše porodice i zato je naša obaveza da razdrmamo i da probudimo naše institucije i da dođu do svakog našeg domaćinstva i do svakog našeg čoveka", kazao je Ðurić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
05.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve