Vesti
03.02.2020. 18:53
Tanjug

"NE VIDI GA KAO MESTO ZA ŽIVOT" Veselji: Kurti ne poznaje i ne voli Kosovo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poslanici opozicionih albanskih stranaka u kosovskom parlamentu oštro su danas kritikovali koaliciju Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, koju smatraju neprirodnom, a lider DPK, Kadri Veselji je Aljbina Kurtija pitao da li će se izviniti ako u dijalog sa Beogradom uđe pre nego što budu pronađeni svi nestali Albanci, kao što je obećavao.

Veselji je rekao da Aljbin Kurti ne samo da ne poznaje Kosovo, već ga, kako je kazao, ne voli i ne vidi kao mesto za život.

Veselji je upitao Kurtija da li će se preko Specijalnog suda boriti protiv Srbije ili protiv bivših pripadnika tzv. OVK.

Lider DPK je rekao da to pitanje postavlja Kurtiju zato što se Kurti, kako je naveo, i polovina njegovih predloženih ministara, uvek zalagao za zatvor za tzv. "oslobodioce Kosova".

Povezane vesti - KURTI PREDSTAVIO VLADU: Od Beograda će tražiti naknadu “ratne štete”

"Kako je moguće da nijednog patriote nema među predloženim ministrima kabinetu nove vlade. A eliminisali ste ih i iz skupštine", kazao je Veselji, prenela je pristinska Gazeta Expres.

Najavljujući aktivnosti svoje stranke, Veselji je rekao da će oni zahtevati odgovornost za najosetljivija pitanja na Kosovu od rata do danas.

"Otvorićemo i ovde razgovarati o svim sporazumima postignutim u dijalogu, kako bismo saznali istinu postoji li izdaja ili ne? Ako krenete u dijalog bez izvinjenja, bez vraćanja kostiju svakog Albanca, kao što ste obećali, da li ćete biti izdajnik ili ne? Razgovaraćemo o porezu koji je uveden u Srbiju. Da li ćete je ukloniti ili ne?", naveo je Veselji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Razgovaraćemo, dodao je, o "zločinima jugoslovenskih komunista nad Albancima na Kosovu". Govorićemo, naveo je, i o atentatu na Astrita Deharija, za čiju smrti ste optuživali svakog političkog protivnika, uključujući i one iz koalicije.

"Razgovaraćemo o OVK i o SHIK-u. Takođe ćemo govoriti o terorističkim napadima (organizacije) ''Narodno oko'', o pojedincima, porodicama i institucijama",rekao je Veselji, optuživši Kurtija da je šef te terorističke organizacije.

Razgovaraćemo, naveo je, o svemu što bude potrebno, a pre svega o političkim ubistvima koja su često bila zloupotrebljavana tokom kampanje.

Povezane vesti - "NOVO POGLAVLJE" Kurti: Prvi put nakon 23 godine imam priliku da služim narodu

A što se DPK-a tiče, Veselji je poručio da će ta stranka biti "čuvar svakog dobra i zla koje bude zadesilo Kosovo".

Poslanik opozicione Inicijative, Fatmir Ljimaj je poručio Kurtiju da treba da zna da istorija Kosova, kako je rekao, ne počine od dolaska Samoopredeljenja na vlast.

Spreman je, kazao je, da pozdravi svaki dobar potez nove vlade, jer to čini dobro Prištini.

Ali je poručio je Kurtiju da se oslobodi arogancije i bahatosti, kao i da počne da leči mržnju koju je, kako je rekao, posejao među građane.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve