Vesti
03.04.2019. 10:30
R.E./Beta

NELA KUBUROVIĆ: Očekujem da će nižestepeni sudovi poštovati stav VKS o kreditima u švajcarskim francima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da se nada da će nižestepeni sudovi poštovati stav Vrhovnog kasacionog suda o kreditima u švajcarskim francima, a da će javni izvršitelji postupati po odluci koju ti sudovi donesu.
Kuburović je pojasnila da je preporuka Vrhovnog kasacionog suda da ukoliko je započet postupak izvršenja, bude doneta privremena mera ili da javni izvršitelji odlože izvršenje u toj situaciji.
Ona je gostujući na Radio-teelviziji Srbije rekla da je sistem izvršenja u Srbiji bio "rak rana", ali da konačno funkcioniše.
"Sistem izvršenja funkcioniše, da li postoji mogućnost zloupotrbe, svakako ukoliko se takva mogućnost ukaže postoji nadzor od strane suda, od Komore izvršitelja, Ministarstva pravde i svaki put ako se učini da je bilo zloupotrebe od strane izvršitelja ona bude sankcionisana", rekla je Kuburovic.
Prema njenim rečima, preporuka Radne grupe Ministarsrtva pravde je da se uvede limit od 5.000 evra ispod kojeg neće moći da se izvrši prodaja stana u kojem neko stanuje.
"Videćemo da li će tokom javne rasprave da se taj iznos promeni, ali u svakom slučaju za male iznose neće biti moguće sprovoditi izvršenje javne nepokretnosti koja služi isključivo za stanovanje dužnika", rekla je Kuburović.
Komentarišući izveštaj Antikorupcijskog tela Saveta Evrope (GREKO), Kuburović je kazala da je bitno što je Srbija skinuta sa liste globalno nezadovoljavajućih država u pogledu korupcije.
"To znači da smo ostvarili napredak u odnosu na prethodni izveštaj, i da više nismo pod premanentnim monitoringom GREKO kada je reč o ispunjavanju naših preporuka", ocenila je ona.
Ona je upozorila da se 13 preporuka GREKO odnose na rad poslanika, sudija i tužioce i jačanje transparentnosti Skupštine Srbije u donošenju zakona, te da se zakoni ne donose po hitnom postupku več uz javne rasprave.
"Svakako je konstatovan napredak, jer je smanjen broj zakona koji se donose po hitnom postupku. Ono što je bitno je da treba raditi na jačanju nezavisnosti sudija i jačanju samostalnosti tužilaca, to podrazuemva ustavne promene", dodala je Kuburović.
Kuburović je najavila da je pripremljen novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije i da će se okonačan predlog tog zakona za 15 dana naći u skupštini Srbije.
"Jača se nezavisnost Agencije za borbu protiv korupcije, širi se nadležnost, finansijski se jača nezavisnost i menja se postupak izbora predsednika i odbora Agencije", rekla je Kuburović.
Antikorupcijsko telo Saveta Evrope GREKO juče je u najnovijem izveštaju navelo da Srbija nije ispunila nijednu od 13 preporuka u oblasti sprečavanja korupcije poslanika, sudija i tužilaca. U Prelaznom izveštaju o usaglašenosti, rađenom u okviru četvrte runde procena, navedeno je da je 10 preporuka delimično sprovedeno u delo dok oko tri nije urađeno ništa.
Uprkos tome, u juče objavljenom izveštaju GREKO je ocenio da ukupni nivo pridržavanja preporuka datih Srbiji više nije "globalno nezadovoljavajući" a srpske vlasti su pozvane da nastave napore na sprovođenju preporuka.
Navedeno je da je u oblasti sprečavanja korupcije među poslanicima učinjen važan korak usvajanjem zakona o lobiranju, ali da je neophodna i odlučnija akcija. To podrazumeva usvajanje pravilnika ponašanja poslanika, što bi trebalo da bude prioritet, kao i usvajanje mera za povećanje transparentnosti zakonodavnog procesa, povećanje vremena za debate o predlozima zakona i izbegavanje korišcenja hitnog postupka u parlamentu osim u izuzetnim okolnostima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-3°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve