Vesti
15.04.2020. 17:35
Tanjug

NEMA KRETANJA ZA USKRS: Vučić i patrijarh postigli dogovor

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je patrijarhu SPC Irineju da zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, a slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nije u mogućnosti da ukine zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

Vučić je u telefonskom razgovoru sa patrijarhom istakao i da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je, kako kaže, Sveti Sinod, brižno i očinski se starajući za svoje vernike, zamolio državni vrh i istovremeno izrazio uverenje da će SPC i ubuduće poštovati propisane mere i tako nastaviti da učestvuje u borbi protiv virusa Covid-19.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Kako se navodi, predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici.

"Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom - Hristos vaskrse", navodi se u saopštenju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Predsednistvo Srbije

Patrijarh Irinej je tokom razgovora rekao da je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave, stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države.

"SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji", navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve