Nemački ambasador: Nadamo se obnovi dijaloga, to je od velikog značaja

Nemački ambasador: Nadamo se obnovi dijaloga, to je od velikog značaja


Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib poručio je da je oprezno optimistačan po pitanju obnove dijaloga Beograd-Priština uz posredstvo EU, te da veruje da će u blisko vreme doći do toga.

“Verujem i optimista sam, svakako se nadamo da će se dijalog uskoro desiti. Pokrenuti su razni pokušaji da se ubedi Priština da ukine takse. Do sad to nije urodilo plodom. Nadamo se da će u blisko vreme doći do toga”, izjavio je Šib za televiziju N1.

On dodaje da su zemlje tzv. Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) u nedavnom zajedničkom saopštenju iznele zajednički stav o potrebi obnove dijaloga, kao i da je sada “pravi trenutak da zajedno još jednom iznesemo poruku na adresu obe strane”.

beograd pristina

“Pozvali smo obe strane da odustanu od svakog pokušaja koji bi uticao negativno na pokušaje obnove dijaloga… a u to spada i kampanja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova”, istakao je Šib.

Povezane vesti – Vučić: Nastavak dijaloga u najboljem slučaju u decembru

Prema njegovim rečima, najpre je važno obnoviti dijalog, a kasnije doći do sporazuma koji bi na sveobuhvatan način rešio otvorena pitanja.

“Treba prvo da se održi razgovor pa ćemo videti da li je moguće da se obe strane dogovore. Sve dok ne postoji dijalog postoji mogućnost za pogoršanje odnosa i tenzije. Utvrden je format razgovora, važno je da se proces vodi uz posredstvo EU”, napomenuo je on.

AP Photo/Markus Schreiber

AP Photo/Markus Schreiber

Povezane vesti – Šta posle susreta Pompea i Vučića

Kada je reč o stavu kancelarke Nemačke Angele Merkel da Evropa bez Zapadnog Balkana nije kompletna, Šib kaže da može samo da potvrdi taj stav koji je nedvosmislen, jer se vlada (Nemačke) izjasnila u tom smislu i duhu.

“Proces proširenja je ključan projekat EU. Perspektiva za proširenje postoji i ona je potvrđena prošle godine”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar