Vesti
25.03.2019. 13:36
R.E./Politika

NEMAČKI ISTORIČAR VOLF: Velike sile preko Srbije pokušavaju da rehabilituju svoje grehe iz prošlosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nemački istoričar Vinfrid Volf povodom 20. godina od početka NATO agresije izjavio je da se Srbija širom Evrope predstavlja kao uzrok evropskih nedaća u poslednjih 100 godina, sa glavnim ciljem da se rehabilituju velike sile za grehe iz prošlosti, a bombardovanje SRJ je svedočanstvo ponovljene istorije i zalaganje Nemačke za novi rat i razbijanje Jugoslavije i Srbije, za pokoravanje dok se ne pogrbe pred aspiracaijama EU u kojoj Berlin vodi glavnu reč.

"Trebalo bi ukazati na knjigu "Mesečari" Kristofera Klarka u kojoj je Srbija proglašena vinovnikom Velikog rata. Pokušao je, čak, da na primeru bombardovanja SRJ dokaže da srpska ratobornost još ugrožava evropski mir. Klarkova knjiga, bestseler širom sveta, a posebno u Nemačkoj sa 250.000 prodatih primeraka, bahati je pokušaj revizije istorije. U očima Nemaca igra ulogu da je Klark Australijanac, da predaje na Univerzitetu Kembridž, pa se njegovo osporavanje nemačke krivice za Prvi svetski rat smatra izuzetno objektivnim", priča Volf za Politiku.

Upitan o svojoj izjavi da je Srbija po treći put žrtvovana (nemačkim) planovima evropske elite, Volf ističe da se zvanični Berlin zalaže da se granice Evropske unije zaokruže milom ili silom.

"U kontekstu je jasno da je nemačko učešće u bombardovanju SRJ poslužilo kao praktična provera nove vojne doktrine i procesa takozvanog prilagođavanja zahtevima svetske politike. Napomenimo da je bivši ministar odbrane Folker Rije još 1992. godine izjavio da je njegov osnovni zadatak da, korak po korak, pripremi Nemačku za nove ratove. Ti ratovi, rekao je Rije, neće zavisiti samo od spremnosti vojske, već i od spremnosti javnosti da ih podrži", podsetio je Volf.

"Nemačka to ne čini samoinicijativno. Joška Fišer, Gerhard Šreder i Oskar Lafonten bili su oktobra 1998. godine na konsultacijama u SAD, nekoliko meseci pre bombardovanja SRJ. Od tog sastanka rat protiv SRJ je sistematski pripreman, a "slučaj Račak", koji je do dan danas ostao nerasvetljen, bio je samo povod i izgovor za rat", rekao je Volf.

Volf je bio prvi i tada jedini nemački poslanik koji je digao glas protiv bombardovanja SRJ, a u jeku agresije pokrenuo je i list protiv rata — "Novine protiv rata" — čiji 44. broj izlazi u aprilu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
20°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve