Vesti
29.09.2020. 16:42
Tanjug

"NEMAJU SVI ISTE USLOVE" Šarčević: Svaki fakultet pojedinačno o školarinama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarao je danas, pred početak nove akademske godine, sa studentima, predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

On je studentima i profesorima poželeo uspešnu novu školsku godinu, koja će biti drugačija od prethodnih zbog epidemije virusa korona.

Ministarstvo prosvete prosledilo je upravama fakulteta koje mere moraju da se preduzmu kako bi se sprečilo širenje virusa korona, a na današnjem sastanku dogovoreno je da i studentski parlamenti, na svim fakultetima, organizuju redarske službe, a biće pojačana i kontrola prosvetne inspekcije.

"Na poslednjoj sednici, Krizni štab je izrazio zabrinutost zbog početka nastavne godine na fakultetima, jer misle da će se jedan deo studenata ponašati neodgovorno što se tiče noćnog života. Dogovorili smo se sa studentima da, osim mera koje će sprovodi zaposleni na fakultetima, i studenti organizuju redarske službe i prate da li se poštuju preventivne mere" rekao je Šarčević za Tanjug nakon sastanka sa studentima.

Ministar je sa studentima razgovarao i o njihovom zahtevu za smanjenje školarina i ponovio da su školarine u nadležnosti fakulteta, te još jednom apelovao na sve visokoškolsle ustanove da pojedinačno razgovaraju sa predstavnicima studentskih parlamenata i zajedno procene koliko školarine mogu da se smanje, a da se ne remeti rad.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

"Nemaju svi fakulteti iste uslove i mora da se rešava od slučaja do slučaja. Ministarstvo prosvete izmiruje sve svoje zakonske obaveze prema visokoškolskim ustanovama. Drugi deo njihovog finansiranja je iz sopstvenih prihoda i fakulteti treba da pogledaju koliko u sopsatvenim prihodima ima sredstava koji ne mogu da potroše, jer neće biti putovanja", rekao je on.

Navoodi da je Ministarstvo prosvete u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić dogovorilo da se ponove prošlogodišnje kvote na fakultetima, te će tako i pojedini studenti koji imaju manje od 48 bodova moći da studiraju o trošku države.

"Neki studenti zbog kovida možda nisu uspeli da ostvare 48 bodova, te će nemanjajući zakon država i njima pomoći, jer kvote ostaju na nivou prošlogodišnjih", rekao je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Predsednica studentskog parlamenta UB Margareta Smiljanić kaže da su faklulteti dobili preporuke od Ministarstva prosvete vezano za nastavak ove, ali i početak nove školske godine.

"Ono što je nama prioritet, kao i Ministarstvu prosvete, jeste da studenti pri dolasku na fakultete budu bezbedni.Ono što mogu da kažem je da ćemo u narednom periodu kontrolisati da li se sprovode mere prevencije. Važno je da studenti tokom ove školske godine, kada je ponovo situacija netipična, budu zadovoljni svojim uslovima i da im se maksimalno izađe u susret", navela je ona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve