“NEMAMO TEŽI SLUČAJ” Kon: Ne sme da nam se dogodi Italija

“NEMAMO TEŽI SLUČAJ” Kon: Ne sme da nam se dogodi Italija

Tanjug/Dragan Kujundžić


Epidemiolog Predrag Kon izjavio je jutros da je Srbija spremno dočekala koronavirus o čemu govori da je on otkriven, “što ima veliki značaj”.

Prema njegovim rečima za sada nemamo nijedan teži slučaj, navodeći i da država “ima kapaciteta da reaguje pravovremenim merama”.

On je, u programu Radio televizije Srbije, povodom mere Vlade da se privemeno zabrani ulazak strancima u Srbiju iz najkritičnijih područja, rekao da je to vrlo značajno, ali je podsetio da se i naši ljudi vraćaju iz inostranstva.

Povezane vesti – Broj zaraženih od koronavirusa porastao na 12 slučajeva

“Očekujemo ih i u vreme Uskrsa. Dakle ima još dosta vremena da se jako dobro organizujemo u smislu nadzora i praćenja situacije i da pokušamo da što više prolongiramo eventualnu pojavu neke epidemije”, rekao je Kon. Kako je dodao, ako se i dogodi da ona dođe na proleće, bila bi sa mnogo blažim potencijalom nego da je došla tokom zime.

“Od čitavog društva, solidarnosti zavisiće kako ćemo proći. Imamo priliku da vidimo šta se desilo u Italiji – to ne sme da nam se dogodi”, naglašava Kon.

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ukazao je da imamo kapacitete, posebno preventivne i epidemiološke, da reagujemo pravovremeno sa pravovremenim merama i one će doći na dnevni red.

Naglasio je da samo proglašenje epidemije ne znači ništa osim što se lociraju neka dodatna sredstva i proglašavaju neke posebne mere.

“Utvrđuju se sada kriterijumi kada bi se na pojedinim okruzima ili gradovima prijavljivala epidemija”, rekao je Kon i dodao da će u toku dana odlučiti o tome.

EPA-EFE/RONALD WITTEK

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Kaže da ta mera podrazumeva određene mere socijalnog distanciranja i da to svaki put treba da bude adekvatno situaciji. Pozvao je građane koji osete simptome da se jave na predviđene brojeve telefona.

Na pitanje da li nam najavljene visoke temperature idu na ruku u borbi protiv koronavirusa, Kon kaže da povećanje temeperature jeste dobro u smislu otvaranja prozora i razmene vazduha u prostorijama.

“To itekako ima značaja prirodno, a videćemo da li će i koliko uticati na tok ove bolesti”, zaključio je Kon.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar