“Nemojte da čekamo da ponovo počnu da se pune bolnice”

“Nemojte da čekamo da ponovo počnu da se pune bolnice”

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC / an


Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se građani opuštaju zbog pada broja registrovanih slučajeva koronavirusa i da se, bez obzira na apele, i dalje se sasvim ne poštuju mere.

“Nemojte da čekamo da ponovo počnu da se pune bolnice i povećava broj umrlih, pa da onda počnemo da sprovodimo mere, to smo već jednom videli”, upozorio je Kon za RTS.

Kon je ocenio da se epidemiološka situacija stabilizovala i da je trenutno niska aktivnost koronavirusa, ali da je on stalno prisutan.

Sa druge strane, kako je naveo, beleži se porast akutnih respiratornih infekcija, kojih je u Beogradu prošle nedelje u odnosu na pretprošlu bilo za 70 odsto više.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

On je istakao da je ovog ponedeljka registrovan veći broj registrovanih slučajeva korona virusa u odnosu na prethodni ponedeljak i to za 15 odsto.

“Porast je u svim uzrastima, ne kao uobičajeno što to bude u školskom uzrastu, već je dominantan uzrast od 30 do 64 godine, što znači da je prenos praktično u populaciji koja radi, u kolektivima”, rekao je Kon.

Povezane vesti – KON: Potrebno objašnjavati učenicima zašto da nose maske

On je najavio da dolaskom jeseni ulazimo u respiratornu sezonu, dok je vreme gripa u Srbiji u drugoj polovini decembra, a maksimum u februaru i martu.

“Oktobar i novembar su meseci kada treba raditi vakcinaciju protiv gripa i kada se treba pripremati za sezonu gripa”, rekao je Kon.

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

Govoreći o tome da li je povratak studenata na fakultete veći izazov od polaska dece u škole, Kon kaže da je to neuporedivo kada se uzmu u obzir brojke.

“Kada pogledate broj koliko je dece krenulo u škole oko 65.000 do 70.000, brojnost je neuporedivo veća u školama. Neuporedivo je veći rizik ukupno gledano u školama”, rekao je Kon.

Povezane vesti – IVANUŠA: Nadamo se vakcini u Srbiji početkom 2021. godine

Kada je reč o preduzimanju mera, za studentske i učenicke domove je urađeno mnogo, naveo je Kon dodajući da je pitanje kako će se to sada sprovoditi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar