Vesti
14.02.2022. 06:50
Tanjug

Dan državnosti

Nemojte da se uplašite ako čujete paljbu

Beograd
Izvor: Shutterstock

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Srbije najavio je da će u ponedeljak u 16 časova, povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, biti izvršena počasna artiljerijska paljba sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapšljavanje, boračka i socijalna pitanja, počasna artiljerijska paljba tradicionalno „najavljuje“ nacionalni praznik Sretenje - Dan državnosti Srbije i biće izvršena uz najviše državne i vojne počasti Garde Vojske Srbije, podizanje zastave i intoniranje himne.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

Na zboru starešina u Orašcu, 14. februara 1804. godine za vođu ustanka izabran je Ðorđe Petrović, poseća se u saopštenju.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Zime su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.

Sretenje - Dan državnosti Srbije obeležava se u spomen na početak Prvog srpskog ustanka (15. februar 1804. godine) i čin proglašenja (Sretenjskog) Ustava Knjaževine Srbije (15. februar 1835. godine), a na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji (Službeni glasnik RS” br. 43/01, 1/07 i 92/11) obeležava se neradno dva dana 15. i 16. februara), navedeno je u saopštenju.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako nam je Dan državnosti čestitao Si Ðinping, a kako Bajden
zastava, srbija

Praznik u Srbiji

12.02.2022. 09:19

Kako nam je Dan državnosti čestitao Si Ðinping, a kako Bajden

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, koji se obeležava 15. februara, predsednik Aleksandar Vučić primio je pismo-čestitku predsednika Narodne Republike Kine Si Ðinpinga, kao i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve