Vesti
01.04.2016. 08:40
ekspres

Neočekivani rast kineske proizvodnje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

PEKING, 1. aprila  - Proizvođačka delatnost u Kini je porasla u martu ove godine prvi put u devet meseci, prema danas objavljenim podacima državne statistike, dok privatno istraživanje pokazuje da je zabeležen najmanji pad proizvodnje u više od godinu dana, što je pozitivan signal za drugu najveću privredu u svetu. Zvanični indeks menadžera nabavke (PMI), koji prati aktivnost fabrika i radionica, vratio se prošlog meseca na 50,2 boda, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku , prenosi agencija AFP.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

To je najviši nivo ovog pokazatelja u devet meseci i prvi rast od juna 2015, a cifra takođe nadmašuje prosečnu prognozu ekonomista u anketi "Blumberg njuza", koji su tipovali da će PMI iznositi 49,4 poena.Podaci iznad 50 poena označavaju ekspanziju aktivnosti u ovom vitalnom sektoru, a ispod te granice znače pad. Kineski indeks menadžera nabavke je u februaru iznosio 49,0 poena, a analitičar u Dražavnom zavodu za statistiku Ðao Ćing je, u odvojenom saopštenju, naveo da martovski PMI pokazuje "da su počeli da se naziru određeni pozitivni pomaci" posle praznika lunarne Nove godine.
"Prerađivačka proizvodnja i tržište su se zahuktali pošto su kompanije počele da rade posle praznika proleća, a ubrzala je i reforma izlaska države iz kreiranja politike ponude", ocenio je on.
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Istovremeno, indeks menadžera nabavke koji uzračunava privatni kineski finansijski magazin Kejksin (Caixin) zajedno sa analitičkom kompanijom Markit, a u kojem se veći naglasak stavlja na manja preduzeća, dostigao je u martu 49,7 poena, što je najviši pokazatelj u 13 meseci.
Kako se precizira u zajedničkom saopštenju Kejksina i Markita, istraživanje je pokazalo "samo delomično pogoršanje zdravlja u tom sektoru", pošto su firme zabeležile poboljšanje narudžbina, iako slaba inostrana tražnja i dalje predsatvlja prepreku rastu.
Uprkos poboljšanim pokazateljima u kineskom prerađivačkom sektoru, ključni kompozitni indeks Šangajske berze pao je za 0,50 odsto u kasnom jutarnjem trgovanju, prenosi francuska agencija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve