Vesti
06.09.2023. 13:28
Beta

Poplave u Grčkoj

Evo koliko Srba je zarobljeno u Pilionu

poplave grčka 06.09.2023.
Izvor: ANA-MPA / YANNIS KOLESIDIS

Desetak porodica sa juga Srbije nalazi se u grčkoj oblasti Pilion, nedaleko od Volosa, gde je nevreme poplavilo stotine kuća i puteva, a jedna srpska državljanka je evakuisana.

"Traži se način da obezbedimo kolektivni prevoz za Srbiju", izjavio je za RTS ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

Dodao je da je nevreme u Grčkoj najteže pogodilo Tesaliju i Olimpijsku regiju, da je u Volosu, u oblasti Magnezija, stotine kuća i puteva poplavljeno, a u više od 70 odsto domaćinstava nema ni struje, ni pitke vode.

Ambasador ističe da se u oblasti Pilion, pedesetak kilometara zapadno od Volosa, nalazi desetak porodica sa juga Srbije.

Nekima od njih bujica je odnela automobile u more.

"Mnogi od njih su juče, tokom popodneva stupili u kontakt sa Ambasadom u Atini, tražeći pomoć. Oni su nam rekli da su u Grčku došli organizovano preko jedne turističke agencije, da ne mogu sa njom da stupe u kontakt", rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, Ambasada pokušava da stupi u kontakt sa tom agencijom, kako bi se turistima, zajedničkim snagama, organizovao kolektivan prevoz za Srbiju.

Naveo je da je bilo i dramatičnih situacija, kada je jedna porodica, sa dvoje male dece, pokušala da ode iz Piliona, uprkos upozorenju lokalnih vlasti.

Pomoglo je, kazao je, lokalno stanovništvo i obezbedilo im smeštaj.

Onima koji su se zatekli u ugroženom području poručuje da strogo prate upozorenja lokalnih službi, koja stižu i putem SMS poruka, da ne napuštaju objekte "na svoju ruku", a da će im Ambasada u saradnjai sa lokalnim vlastima pomoći da se izmeste na bezbednu lokaciju.

Oluja Danijel će, očekuje se, trajati do četvrtka poslepodne.

"U nekim mestima je palo duplo više kiše, nego što padne tokom čitave godine", rekao je Spasojević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Teška situacija na Pilionu, zbog poplava blokiran saobraćaj
1

Grčka

05.09.2023. 13:50

Teška situacija na Pilionu, zbog poplava blokiran saobraćaj

Policija je blokirala saobraćaj u gradu Volosu i celom poluostrvu Pilionu na egejskoj obali srednje Grčke, popularnom među stranim turistima, zbog poplave posle jake oluje od koje je poginuo jedan čovek.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve