Vesti
27.02.2020. 17:41
R. E. / Kosovo online

"NIJE MUDRO SUKOBLJAVATI SE" Tači: Donositi odluke u prilog partnerstu sa SAD

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki stav je jasan - Kosovo treba da pokaže da je spremno da obezbedi američku podršku svom ekonomskom razvoju, izjavio je kosovski predsednik Hašim Tači posle susreta sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Vašingtonu, odgovarajući na pitanje da li će Priština biti kažnjena ako ne ukine takse od sto odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, prenosi Kosovo online.

"Mislim da kosovske političke stranke i vlada treba da donose odluke koje idu u prilog jačanja strateškog partnerstva sa SAD. Nije mudro sukobljavati se i tako nauditi strateškim odosima sa SAD, NATO i Evropskom unijom", rekao je Tači za albanski servis Glasa Amerike.

On je dodao da ceni lično zalaganje Pompea, ali i pisma koja je njemu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputio američki predsednik Donald Tramp.

Povezane vesti - TAČI: Sporazum sa Srbijom donosi međusobno priznanje i članstvo u UN

U tim pismima, kako je naveo, Tramp je ukazao na neophodnost postizanja konačnog dogovora između Beograda i Prištine.

To bi, kako je naveo, značilo trajan mir i "međusobno priznavanje dve zemlje".

"Potpuno sam uveren da je pod vođstvom predsednika Trampa, značajnu ulogu sekretara Pompea, dinamike i inventivnosti koju je ambasador Ričard Grenel uneo u ovaj proces, tako nešto ostvarivo. Naravno, i evropski partneri treba da slede dinamičnu i lidersku ulogu SAD", rekao je Tači.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

On je dodao da je od Pompea zatražio da SAD nastave lidersku ulogu, što mu je, kako tvrdi, američki državni sekretar i obećao.

"Istovremeno sam iskazao spremnost Kosova da bude deo NATO-a što je pre moguće - jer imamo profesionalnu i multietničku vojsku u skladu sa standardima Severnoatlantske alijanse", rekao je Tači.

Povezanevesti - POMPEO: Očekujemo da Priština ukine taksu na srpsku robu

Dodao je da je rekao da je potpuno uveren da će SAD nastaviti da podržavaju druge korake Prištine, posebno ulazak u Program partnerstva za mir, a zatim i u, kako tvrdi, NATO.

Tači se, kako je ranije saopšteno na njegovom sajtu, sastao u Vašingtonu sa Pompeom s kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve