NIJE SRPSKI MISLITI: Šta naučnici misle o predlogu akademika Vladimira Kostića?

NIJE SRPSKI MISLITI: Šta naučnici misle o predlogu akademika Vladimira Kostića?


Srbija dugo već živi dva paralelna života, prvi je mitomanski, on se zavodljivo iz kafanske epike preliva u javni narativ čiju cenu plaćamo već dva veka. Drugi je posledica prvog: on je mučan, podanički i surovo realan. Običnim smrtnicima neprestano nameće pitanje – da li smo to zaslužili? Odgovor je takođe surov.

Da li je, posle dva veka, došlo vreme da se Srbija suoči sa svojim nacionalnim pitanjem? Srpska akademija nauka i umetnosti je zaključila da ta velika i neizbežna odluka ne trpi čekanje, da je sazrelo vreme da Srbija u viševremenskoj naučnoj akademskoj debati, u kojoj bi učestvovali svi važni delovi društva, dobije nacionalni program, da definiše glavne smernice političkog, ekonomskog, kulturnog i sveukupnog razvoja. Poziv na taj veliki posao uputio je prošle nedelje dr Vladimir Kostić, predsednik SANU, u autorskom tekstu “Srpsko pitanje” u “Ekspresu”.

U ovom broju pozvali smo važne predstavnike akademske i političke zajednice, otvarajući tako debatu pitanjem: Kako oni vide ovu ideju, šta je čini valjanom i koje su joj manjkavosti, pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

Ekspres203

Ekspres. Drugačiji ugao.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar