“NIJE VEŽBA” SZO: Epidemija bi još uvek mogla da krene u bilo kom pravcu

“NIJE VEŽBA” SZO: Epidemija bi još uvek mogla da krene u bilo kom pravcu

EPA


Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom, upozorio je svetske vlade da neprekidno širenje koronavirusa “…nije vežba” i da je neophodno preduzeti odlučne mere da se zaustavi širenje epidemije, javlja CNN.

Adhanom je uputio apel u trenutku kada se broj zaraženih u svetu približio cifri od 100 hiljada, a tendencija širenja ne prestaje u Južnoj Koreji, Japanu, nekim evropskim zemljama, Iranu i SAD.

On je upozorio da iako zdravstvene službe u svetu imaju kapacitet da se uspešno nose sa širenjem koronavirusa, u nekim zemljama, izražena politička volja i spremnost nisu u proporciji sa realnim rizikom.

Pročitajte još: Adams – Prestanite da kupujete maske

“Epidemija bi još uvek mogla da krene u bilo kom pravcu”, rekao je Tedros.

On je konstatovao da se broj slučajeva zaraze COVID-19 u Kini stabilizovao, međutim to “…prividno usporavanje širenja epidemije trebalo bi nadzirati sa velikim oprezom”.

Prema podacima CNN, do sada je od koronavirusa umrlo više od 3.387 ljudi, većina u Kini, u svetu je evidentirano ukupno 97852 slučajeva, a zaraza se proširila na 85 zemalja.

Pročitajte još: Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji

Od bolesti se oporavilo 55641 osoba, a broj aktivno obolelih je premašio 39 hiljada. Od toga više od 33 hiljade ljudi ima umerene simptome, ili oko 84 odsto, a u teškom ili kritičnom stanju je više od 6.000 ljudi, tj. oko 16 odsto.

Na kruzeru Dajmond Prinses trenutno boravi 3 533 ljudi, od čega je 696 obolelih. U posednjih 24 sata na kruzeru u Jokohami nije evidentiran ni jedan novi slučaj zaraze.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar