Vesti
16.04.2021. 13:13
R .E.

NOVI BROJ EKSPRESA

Nikada se nije odrekao pravoslavlja

naslovna strana Ekspresa
Izvor: Ekspres

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 16.4.2021. na kioscima, pročitajte:

Peđa Marković vizual
Izvor: Ekspres

Intervju Predrag Marković: Srbija ne treba nikoga da moli za prijateljstvo 

"Na nivou države zaista samo na crnogorskoj strani imamo ispade protiv Srbije, protiv srpskog naroda. Tako da u tom smislu mi možemo da kažemo da smo prevazišli tu ideju da budemo neki stariji brat Crnoj Gori", istakao je Marković u razgovoru za Ekspres. 

*
*

"Ja kao polu-Crnogorac mislim da su Crnogorci skupi za održavanje. Zato što otimaju, a ništa ne daju. Evo primer sa vojskom. Vi znate, naravno, da Crna Gora nikada nije dala ništa u vojni budžet, ni u SRJ, ni u SCG, a verovatno ni u SFRJ", ističe istoričar za naš list.

Crna Gora vizual
Izvor: Ekspres

Praznina između očiju

Zbog čega se dešavanja u Crnoj Gori i dalje toliko pomno prate u Beogradu. Zašto je bitnije šta se dešava sa Srbima u Crnoj Gori, nego sa onima u Hrvatskoj i BiH, iako su obe te srpske zajednice brojnije od one u Crnoj Gori...

*
*

̈"Umesto da, učeći na iskustvima drugih, tranziciju otpočnu što intenzivnije i efikasnije, sadašnja izvršna vlast je bukvalno ponovila svaku moguću grešku u ovom procesu", kaže Vladimir Dobrosavljević.

*
*

"̈Ako se utvrdi da nije tačno da su Srbi srušili Jugoslaviju, nego možda da su i drugi u tome učestvovali, određeni broj ljudi ostaje bez apanaža, ostaju bez ideoloških osnova sa kojih su vodili politiku", ocenjuje Zoran Živković.

Princ Filip vizual
Izvor: Ekspres

Odlazak princa iz senke 

Odnos prema pravoslavlju Filip je preneo i na sina princa Čarlsa sa kojim je godinama bio član Engleskog društva prijatelja Svete Gore, preko koga su obojica pomagali manastire na ovom grčkom poluostrvu.

*
*

̈2004. na Hilandaru je izbio veliki požar, koji je oštetio gotovo polovinu manastirskog zdanja, upravo vojvoda od Edinburga i njegov sin, princ Čarls, bili jedni od onih koji su posredstvom svog udruženja skupljali novac za obnovu.

*
*

"Radio sam sve najbolje što sam umeo. Neki misle da je to u redu. Neki ne misle. Šta da im radim? Ne mogu iz korena da izmenim način na koji sam radio stvari. To je deo mog stila. Baš šteta, ali moraće to da prihvate", rekao je jednom prilikom princ Filip. 

Džo Bajden vizual
Izvor: Ekspres

Bajdenov trilion

Svote koje za oporavak nacionalne ekonomije i obnovu infrastrukture predočava novi američki predsednik su iz zone velikih brojeva koji su na ivici ili izvan ljudskog poimanja...

*
*

̈Bajden, ako savlada prepreke koje mu u Kongresu postavlja republikanska opozicija, namerava, između ostalog, da obnovi 36.000 kilometara auto-puteva (sa 500.000 novih stanica za punjenje automobila sa pogonom na struju) i renovira 10.000 mostova, što bi generisalo milione novih radnih mesta i u celini bilo najveći investicioni zahvat Amerike od kraja Drugog svetskog rata.

Vladimir Rolović vizual
Izvor: Ekspres

Ubistvo sa najvišim činom

Ambasador Vladimir Rolović ubijen je u Švedskoj pre pola veka. Jedini novinar sa ovih prostora koji je ubicu Miru Barešića posetio u zatvoru jeste Tonči Percan. U ekskluzivnom intervjuu za "Ekspres" Percan kaže: "Ubistvo Rolovića bilo je osveta za smrt Vjekoslava Maksa Luburića".

*
*

"Dolazak Vladimira Rolovića, bivšeg šefa Udbe i logora na Golom otoku, za ambasadora u Švedskoj je svakako izazvalo nemir. Među otporašima se govorilo da je Rolović došao u lov na njih, da mu je to bio specijalan zadatak."

*
*

"Za političku Švedsku to je svakako bila trauma. Tu je Švedska izgubila svoju "nevinost" ili bolje rečeno naivnost. Grubi i okrutni svijet kao da je zahvatio zemlju koja nije znala što je terorizam, nasilje i rat. Ubojstvom Rolovića terorizam je zahvatio Švedsku koja je nakon otmice aviona godinu kasnije zbog ustaša donijela antiterorističke zakone već 1973."

*
*

"Išao sam u zatvor kod njega zajedno sa švedskim novinarom koji je digao buku oko Barešića. Barešić je bio dobro građen. Bavio se dizanjem utega i imao je tijelo atlete. Nakon nekih 15 minuta pita me: "Tonči, da li bi htio pisati za ’Hrvatski tjednik’?" To je bilo glasilo Hrvatskog državotvornog pokreta."

Princ Filip naslovna strana
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve