Vesti
19.10.2017. 11:44
R.E.

NIKODIJEVIĆ UOČI DANA OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Uvek smo marširali sa pobednicima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Od 2000. godine, sve donedavno, grad je nekako stidljivo proslavljao 20. oktobar, a sada smo se potrudili da vratimo simbole naše istorije

Beograd je i u Drugom svetskom ratu bio na strani pobednika, pa se tako prestonica s ponosom seća dana kada su se partizani i pripadnici Crvene armije zajedno borili da oslobode grad od nacista.

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada, navodi za „ALO!” da je oslobađanje Beograda od nacista jedan od najbitnijih datuma u istoriji grada.

– Od 2000. godine, sve donedavno, grad je nekako stidljivo proslavljao 20. oktobar, a sada smo se potrudili da vratimo simbole naše istorije. Pogotovo sam ponosan na to što je manifestacija ušla u redovni deo programa, da sutra ponovo nekome ne bi palo na pamet da je izbriše, kao što je izbrisana tada. Beograd zajedno sa državom učestvuje u obeležavanju datuma kada je prestonica oslobođena memorijalnim maršom „Korakom slobode”, aeromitingom u Batajnici i otvaranjem muzeja, ali i predstavom „Kavkaski orah” u Narodnom pozorištu – kaže Nikodijević.

On objašnjava kako je predstava dobila naziv:

– Većina crvenoarmejaca koji su učestvovali u beogradskoj operaciji bila je poreklom sa Kavkaza i u džepovima mnogih koji su položili živote pri oslobođenju Beograda nađeni su kavkaski orasi, koje su poneli kao uspomenu na domovinu. Moram da kažem da je u gradu u znak sećanja na te borce zasađeno nekoliko stabala kavkaskog oraha. Da se razumemo, neće u ovim manifestacijama učestvovati samo Rusija, već će tu biti i predstavnici drugih ambasada jer smo mi bili na strani pobednika i nemamo čega da se stidimo – kaže on.

Kada je reč o ulozi Crvene armije u tim oktobarskim događajima 1944, Nikodijević navodi:

– Ne možete izbrisati istoriju i reći da nisu učestvovali u oslobođenju Beograda. Zašto bi se neko stideo toga? Nažalost, mi smo skloni reviziji istine na dnevnopolitičkom nivou, ali svaki pokušaj revizije nam šteti kao društvu. Iskreno se nadamo da će 20. oktobar biti poslednji datum koji ćemo proslavljati kao datum oslobođenja prestonice i da Beograd nikada više neće biti pod okupacijom – naveo je Nikodijević i dodao da će mu biti posebna čast kada danas bude marširao sa veteranima Drugog svetskog rata koji su te 1944. oslobodili Beograd.

Na početku kolone nalaziće se pripadnici Vojske Srbije koji će nositi replike zastava jedinica NOVJ-a i Crvene armije koje su učestvovale u oslobodenju Beograda 1944. godine, iza vojske ići će kamion iz te epohe, na kojem će biti ozvučenje.

U sklopu obeležavanja biće postavljeno više punktova, kod Spomenika obešenim rodoljubima, hotela „Moskva”, Palate „Albanija”, na Trgu republike ispred Spomenika knezu Mihailu Obrenoviću... Za kraj, na Trgu tepublike planiran je koncert orkestra Ministarstva odbrane Republike Srbije „Stanislav Binički” pod dirigentskim vodstvom maestra Vojkana Borisavljevića i prikladan baletski program ansambla Milana Gromilića.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve