Vesti
27.05.2021. 21:05
R.E.

Vladan Ðokić

"Nisam pravio nikakve dogovore ni sa kim"

Univerzitet, studenti
Izvor: Shutterstock

Novi rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Ðokić kaže da je njegova vizija da UB ostane vodeća regionalna obrazovna i naučno-istarživačka institucija, poštovana u inostranstvu.

"Vizija je i da Univerzitet u Beogradu bude inkubator zapošljavanja, savetnik privrede i podrška nosiocima obrazovnih politika", poručuje Ðokić u intervju za "Novosti".

Sve aktivnosti Univerziteta u Beogradu biće usmerene ka ostvarenju obrazovanja, naučno-istraživačkog rada i unapređenja privrede i društva u celini, kaže novi rektor, inače dekan Arhitektonskog fakulteta, ističući da je suština u jedinstvu svih članica uz poštovanje specifičnosti.

Ðokić je rekao da je u planu privlačenje većeg broja studenata, unapređenje studijskih programa, jačanje kapaciteta...

Na pitanje o spekulacijama da je bio kandidat vlasti na izborima za rektora, Ðokić odgovara da nije pravio nikakve dogovore ni sa kim, kao ni sa bivšim ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

"Moja kandidatura je bila javna, kao i program koji sam predložio sa svojim timom. Tako otvoreno ćemo raditi i u narednom periodu", ističe Ðokić.

Kaže i da nikada nije bio član nijedne stranke, pa ni, dodaje, stranke koja je trenutno na vlasti.

Ðokić je istakao i da će među glavnim ciljevima biti i uvođenje univerzitetskog menadžera, kaže, radi unapređenja organizacije rada unutar samog Univerziteta, ali i u odnosu prema drugim institucijama.

Jedno od spornih pitanja je odnos sa Bogoslavskim fakultetom, a sporan je Institut blagoslova, predložen i u zakonu, za koji neki dekani smatraju da narušava autonomiju Univerziteta. Ðokić napominje da to pitanje ne može biti sušta suprotnost onome što važi za Univerzitet, ali da određena doza autonomije treba da postoji. "Potrebno je napraviti balans između zajedništva i specifičnosti, a u tome mogu da pomognu jedino dobronamerni i iskreni razgovori za koje ću se zalagati", rekao je Ðokić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vladan Ðokić novi rektor Univerziteta u Beogradu
fakultet, nastava, studenti

Savet odlučio

25.05.2021. 14:55

Vladan Ðokić novi rektor Univerziteta u Beogradu

Novi rektor Univerziteta u Beogradu je redovni profesor i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Ðokić, odlučeno je na sednici Saveta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
23.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve