Vesti
15.10.2022. 09:54
Beta

Protest

Nišlije vs "Oko sokolovo"

parking, automobili
Izvor: Shutterstock

Nišlije koje se protive radu sistema za kontrolu zaustavljanja i parkiranja "Oko sokolovo" protestovale su u petak uveče ispred Gradske kuće i zatražile da se obustavi njegov rad dok se ne obezbedi dovoljno parking mesta.

Građani su podsetili da u Nišu ima svega 3.500 obleženih mesta za parkiranje, a 80.000 registrovanih automobila.

Među stotinak učesnika protesta nalazili su se uglavnom oni koji su već dobili kazne za nepropisno parkiranje, a među njima je bilo i onih koje je "Oko sokolovo" usnimilo više od deset puta.

Nišlija Stevan Žunić je rekao da je za manje od mesec dana dobio 13 kazni za parkiranje ispred kuće.

On je kazao da svakog meseca "Parking servisu" plaća za reonski parking 600 dinara, ali kada su zauzeta sva mesta obeležena belom bojom parkira se ispred kuće.

"Prva kazna mi je napisana 13. septembra, a obaveštenje o tome mi je stiglo 6. oktobra. Oni su taj period iskoristili da mi napišu 13 kazni. Stornirali su mi dve, ali opet moraću da platim 11 kazni po 2.500 dinara. Što je mnogo, mnogo je, izjavio je Žunić.

Nišlijka Anita Manić je istakla da je promet u radnjama u najužem centru Niša smanjen najmanje za petinu od kako je na ulicama "Oko sokolovo".

"Ljudi ne mogu kao ranije da zastanu za čas da bi kupili hranu ili namirnice. Moraju da se parkiraju i plate parking kartu, a parkinga nema, ali i nikome se ne isplati da za to što su stali na pet minuta plate parkiranje 60 minuta", naglasila je Manić.

Radmila Arandjelović rekla je da živi u Hajduk Veljkovoj ulici 40 godina i plaća mesečnu nadoknadu za parkiranje, a parkinga nema, pošto je u celoj ulici samo 15 mesta za parkiranje.

Ona je dodala da niko ne beži od toga da plati parkiranje, ali da ima parking mesta, a pošto ih nema jedino rešenje je da se ukine "Oko sokolovo".

Građani su istakli da im problem predstavlja i to što nakon parkiranja na obeleženom mestu nemaju ni dva minuta vremena za plaćanje parkinga, jer se beleži svaki sekund neplaćenog parkinga.

"Kad izađete iz kola potrebna su vam barem dva minuta da bi videli koja je zona u pitanju i na koji broj da pošaljete poruku. Međutim, ukoliko za to vreme prođe 'Oko sokolovo' odmah vam sledi kazna. Ovo je težak lopovluk", rekao je jedan od učesnika protesta.

Okupljeni građani su istakli da postoje brojni komunalni problemi u Nišu koji se godinama ne rešavaju, jer navodno nema para za to, a parama iz budžeta grada kupljena su dva vozila "Oko sokolovo" za preko devet miliona dinara.

Građani su najavili novi protest za subotu u 18.00, takođe ispred Gradske kuće.

Oni su poručili ostalim stanovnicima Niša da treba da pokažu solidarnost sa ljudima koji žive u centru i širem centru grada i dođu na protest, jer će se, dodali su, sigurno uskoro i oni sami suočiti sa istim problemima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uhapšen nakon tuče oko parkiranog vozila
parking, automobili

Kruševac

22.09.2022. 11:03

Uhapšen nakon tuče oko parkiranog vozila

Policija u Kruševcu uhapsila je S.P. (29) iz ovog grada, osumnjičenog da je u sredu u Kosančićevoj ulici pretukao muškarca (46), koji se sa njegovim rođakom prepirao oko parkiranog vozila.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve