NOVA VLADA U SREDU?: Ustavni sud objavio kompletnu presudu

NOVA VLADA U SREDU?: Ustavni sud objavio kompletnu presudu

EPA/VALDRIN XHEMAJ


Ustavni sud Kosova objavio je danas presudu o dekretu kosovskog predsednika Hašima Tačija kojim je mandat za sastav nove kosovske vlade poveren Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova. Presuda daje mogućnost formiranja nove Vlade Kosova, a prema saznanjima Kosovo Onlajna sednica Skupštine Kosova na kojoj će se birati nova vlada biće održana u sredu.

Ustavni sud objavio je odluku o dekretu kosovskog predsednika Hašima Tačija čime je otvoren put za formiranje nove Vlade Kosova.

Demokratski savez Kosova, kao drugoplasirana stranka na izborima 6. oktobra, dobila je mandat za formiranje vlade, a najavili su ranije da su spremni za to nakon objave kompletne presudu Ustavnog suda Kosova.

 EPA/VALDRIN XHEMAJ

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ustavni sud je pre nekoliko dana doneo odluku u korist dekreta Tačija, ali se radilo u međuvremenu na punoj objavi odluke.

Povezane vesti – Sastavljen Hotijev kabinet

Kako se navodi dekret Tačija kojim se mandat daje Hotiju “u skladu je sa članom 82 stav 2 Ustava Kosova “.

Kako saznaje Kosovo Onlajn, sednica parlamenta na kojoj će se birati nova vlada koalciije DSK, ABK, NISMA i mnaninske stranake biće održana u sredu 3. juna.

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

“Otvoren put za formiranje nove izvršne valsti”

Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.

Tači je na konferenciji za novinare rekao da je Kosovo demokratsko i da se to pokazalo odlukom Ustavnog suda i ponovio da nova Vlada Kosova treba da bude formirana što pre, prenosi Kosovo online.

“Dokazana je demokratija na Kosovu, da imamo nezavisne institucije koje uspešno obavljaju svoj posao. Sada je otvoren put za formiranje nove izvršne valsti”, rekao je Tači.

On je ponovio da je bio jako oprezan u svakom koraku koji je preduzeo, kako bi sve bilo u skladu sa Ustavom.

Tači je naveo i da Kosovo ne može da dozvoli vakuum kada je u pitanju Vlada i pozvao sve stranke i kandidata za premijera Hotija  da preuzmu odgovornost.

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Tači je poručio da su trenutno važne dve stvari, borba protiv pandemije i ekonomski oporavak.

“Pozivam čitav politički spektar da zajedno radi na ekonomskom razvoju, kako bi smo pomogli radnicima, preduzećima i čitavom kosovskom društvu. Ali, moramo da budemo pažljivi i kada su u pitanju naši strateški ciljevi, posebno članstvo u NATO-u i EU”, rekao je Tači i pozvao još jednom Evropsku Uniju da odobri liberalizaciju viza za građane Kosova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar