NOVI BILANS STANJA U SRBIJI: Obolela 31 osoba

NOVI BILANS STANJA U SRBIJI: Obolela 31 osoba

AP Photo/Rajanish Kakade


Prema najnovijim informacijama Ministarstva zdravlja, objavljenim jutros u osam časova, u Srbiji je od koronavirusa do sada obolela 31 osoba.

Do 8 časova 13. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 214 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

AP Photo/Luca Bruno

AP Photo/Luca Bruno

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 13.03.2020. godine testirani su uzorci 29 osoba od kojih je sedam pozitivnih i 22 negativna na novi korona virus.

Na Klinici za infektivne bolesti KC Niš trenutno se leči četvoro pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih troje za sada ne pokazuje simptome, dok jedan ima umerene simptome i u stabilnom je stanju.

AP Photo/Ted S. Warren

AP Photo/Ted S. Warren

Svi pacijenti su hospitalizovani 10. marta uveče i 11. marta u ranim jutarnjim satima. “Pacijent koji je primljen na Kliniku za infektivne bolesti 10. marta i dalje ima blage, odnosno umerene simptome uzrokovane virusom, u stabilnom je stanju, u toku je stalni monitoring njegovog zdravstvenog stanja i preduzimaju se sve neophodne mere lečenja”, navodi se u sapoštenju na sajtu te institucije.

Iz niške klinike navode da ostala tri pacijenta za sada ne pokazuju simptome, ali da su i oni pod 24-časovnim monitoringom infektologa niškog Kliničkog centra, kako to propisane mere i algoritmi SZO predviđaju.

Najvažnije vesti o koronavirusu:

Kako je toalet papir postao simbol masovne panike zbog koronavirusa?

Koji su simptomi koronavirusa i kako možete da odredite razliku između Covida-19 i gripa?

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

ZATVORENA 44 PRELAZA: MUP objavio spisak granica

Ministarstvo zdravlja savetuje sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija da ne idu u dom zdravlja ili bolnicu, već da se odmah obrate dežurnom epidemiologu na kontakt telefone:

  • broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja – 0648945235
  • Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” – 0112684566
  • institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite – SPISAK

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar