Vesti
05.12.2019. 15:41
R. E.

U novom broju

NOVI BROJ EKSPRESA: Jugoslavija, zemlja koju nije napravila ideja, nego opijum

najava-broja-710x399.jpg

U novom broju Ekspresa otkrivamo kako je Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, a potom i Kraljevinu Jugoslaviju, obeležila trgovina opijumom

U novom broju Ekspresa otkrivamo kako je Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, a potom i Kraljevinu Jugoslaviju, obeležila trgovina opijumom i heroinom.

Social Network Post 1920x10806

Naime, između dva svetska rata Kraljevina Jugoslavija zadovoljavala je 43 odsto ukupnih svetskih potreba za opijumom i heroinom i u tom trenutku je to bio najkvalitetniji proizvod na tržištu. Zbog nedozvoljene trgovine narkoticima Sjedinjene Američke Države su nam tridesetih godina prošlog veka prvi put uvele ekonomske sankcije, a kao država smo bili i tema u Društvu naroda, tadašnjem pandanu UN. Iza čitavog posla u to vreme stajala je država koja je na taj način punila budžet industrijski slabo razvijene i siromašne versajske tvorevine.

Social Network Post 1920x1080

U novom broju istražujemo i misteriju tajne sobe ambasade u Tripoliju - ko se u njoj krio 19 meseci i zašto?

Social Network Post 1920x10804

Analiziramo i zašto naša deca loše prolaze na PISA testovima, ko je odgovoran za ovakve rezultate i da li je problem u učenicima, roditeljima, nastavnicima, metodama, sistemu, ili svemu zajedno.

Ekspres189

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve