Vesti
21.01.2021. 19:47
R. E.

NOVI BROJ EKSPRESA: Mira Marković - Osvetnica

social-network-post-2000x2000-26.jpg

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 22.1.2020. na kioscima, pročitajte:

INTERVJU NIKOLA KUSOVAC - Slike iz skupštine i dalje na ulici 

Uz ime Nikole Kusovca i dalje se po pravilu dopisuje - kustos Narodnog muzeja u Beogradu, iako posle višedecenijskog angažmana više ne obavlja to zaduženje. Istoričar umetnosti, autor više od 2.000 radova, desetina monografi ja o srpskim slikarima, dobitnik ordenja, više od 150 nagrada, povelja, plaketa, priznanja... pre nepune dve godine je osnovao svoj legat u Adligatu, Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju. U zbirci koju je zaveštao nalaze se knjige s posvetama velikih slikara i književnika s kojima je prijateljevao, stotine dela o umetnosti, umetnički predmeti iz privatne kolekcije, priznanja...

Social Network Post 2000x2000 (26)

Mnogima, međutim, nije po volji. Ne spore mu stručnost i znanje, ali dovode u pitanje namere s kojima je radio i obavlja posao istoričara umetnosti. Prema takvim sumnjama nema dileme:

"Čovek je pred sobom, ne pred drugima. To je moje načelo i trudim se da kada svoj lik vidim u ogledalu, da mi se ne zgadi. Šta mislim da jeste, to i radim. Zbog toga i mnoge nevolje nastaju. Ako je čovek pred sobom kako treba, baš ga briga kako to neko pokušava da tumači."

Social Network Post 2000x20002 (21)

Mit o majci 

U prošlom broju "Ekspresa" bavili smo se fenomenom, odnosno frustracijom Mirjane Marković, suprugom bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, koja je svojim političkim i inim delovanjem, najverovatnije zbog zle sudbine svoje majke Vere Mi- letić, nanela Srbiji takođe veoma teške posledice. „Ekspres“ istražuje kako je Mirjana Marković, u nemilosrdnoj sredini, prešla put od ratnog siročeta bez oca i majke do najmoćnije i najomraženije žene u istoriji Srbije, bez namere da je rehabilituje?

Lov u mutnom 

Šta se dobije kada se na jednom mestu neinformisanost, nezainteresovanost, neznanje i nepoznavanje zakona ukrste sa željom da se radi i nešto zaradi, a sve to još bude „garnirano“ nametima u vidu poreza i doprinosa koji, praktično, pojedu polovinu nečije zarade?

Social Network Post 2000x20003 (19)

Pa, naravno, dobije se situacija koju sada imamo u vezi sa namerom države da naplati porez od frilensera.

Nije kasno da čujemo istinu 

Učitelj glume Mika Aleksić uhapšen je posle ispovesti mlade glumice Milene Radulović, a osim nje policiji ga je prijavilo još pet devojaka, učenica njegove škole „Stvar srca“. Osumnjičen je za osam silovanja i sedam dela polnog uznemiravanja...

Social Network Post 2000x20004 (18)

"Tišina je pogonsko gorivo za traumu i dalju traumatizaciju, ali ukoliko žrtva dobije podršku, ako joj se da poverenje, ona ne mora da izađe sa trajnim posledicama. Predatori počivaju i rastu na strahu i tišini, a jedino izlaskom iz te tišine sprečavamo da se ta agonija dešava još nekome, jer ona se događa i posle nas, nekome drugome i nastavlja se sa novim zlodelima i novim žrtvama", kaže psiholog Radmila Vulić-Bojović.

Social Network Post 2000x20005 (25)

Velike porcije gladi

U intenzivnu kupovinu zemljišta širom Amerike tokom poslednje decenije su se uključili najbogatiji ljudi planete. Tako su rame uz rame s porodicama koje su decenijama širile posede i sticale imetak obradom zemljišta i uzgojem stoke stali milijarderi koji su do velikog novca došli u sasvim drugim delatnostima. Za neke od njih su komercijalne šume i rančevi postali veoma atraktivna investicija. Kako su zaključili američki novinari, "sada još bogatiji kupci otkupljuju još prostranije parcele", dok lokalno stanovništvo nove vlasnike ogromnih poseda smatra pretnjom svom načinu života.

01 (10)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve