Vesti
01.10.2020. 18:57
R. E.

NOVI BROJ EKSPRESA: Može li biti četvrte Jugoslavije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 01.10.2020. na kioscima, pročitajte:

INTERVJU MUHAREM BAZDULJ: Srbi i Albanci ne dele jezik, ali dele mnogo toga drugog 

"Kada je u pitanju eventualni ekonomski, privredni blok, koji bi se stvorio, koji se sada naziva „mali Šengen“, važno je iz više razloga izbegavati, mada mi je jasno odakle ono potiče, to poređenje sa Jugoslavijom", smatra Bazdulj.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Što se tiče Đukanovića, njegova politika je generalno regionalna. Može dvojno državljanstvo sa svima osim sa Srbijom. Pravljenje jedne vrste antisrpskog narativa od obrazovanja, medija i svega drugog, pokazuje da zapravo oni ne veruju u taj nezavisni crnogorski identitet i misle da je njega moguće ostvariti samo kroz neku vrstu represije", kaže pisac u razgovoru za Ekspres.

"Srbi i Hrvati su sada kao neki Norvežani i Šveđani. To su dva naroda koja se dodiruju, koja imaju neku istoriju, ali čije kulturno prožimanje više ne znači praktično ništa. A mislim da je, kako god to zvučalo, odnos Srba i Albanaca potencijalno produktivan."

PLJUNI I ZAPEVAJ...

"Mini Šengen" nije politička unija, niti "nova Jugoslavija", već ideja koja bi trebalo da omogući neometano uživanje četiri slobode građanima Zapadnog Balkana, a to su slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala...

"Moguće je stvaranje nekakve „četvrte Jugoslavije“, ali treba imati u vidu da su i sve prethodne Jugoslavije imale problema da opstanu", ocenjuje ekonomista Mihailo Crnobrnja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Prirodno je da bi Srbija imala najviše koristi od ovakvog ekonomskog ukrupnjavanja, jer ipak je reč o najvećem tržištu u datim okvirima i ekonomski najjačem regionalnom igraču. Ali koristi bi imali i svi drugi", ocenjuje ekonomista Saša Đogović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Služba Božija - zašto je propao Peti oktobar

Sagovornici "Ekspresa", bivši i sadašnji službenici naših bezbednosnih agencija, tvrde da svaka služba, ne samo kod nas nego i u svetu, ima nesagledivu moć. Zavisi da li te službe rade po zakonu, odnosno da li su u službi države. Ili rade u političkom sistemu koji nije voljan da napravi pravnu državu.

SIGURNU MAFIJAŠKU LUKU RUŠI SAMO REFORMA ANB

Mreža interesa politike, biznisa i organizovanog kriminala koja je u Crnoj Gori carovala decenijama, ovoj zemlji donela je najpre evropsku reputaciju najuspešnijih švercera cigareta – najuspešnijih ne samo zbog silnih zarađenih miliona već prvenstveno što su kroz ceo posao prošli bez ikakve kazne, iako su se Italijani silno trudili da im zapečate zatvorsku kaznu, a zatim je Crna Gora sa kavačkim i škaljarskim klanom dosegla i svetsku slavu u međunarodnom švercu kokaina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nova vlast teško će se osloboditi ustoličenih kriminalnih klanova, ali na njoj je sada zadatak da njihovim kriminalnim aktivnostima stane na put, rasvetli zločine, a posebno da se oslobodi zaštitnika mafi jaških bosova u državnim institucijama. Upravo zato za kontrolom Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), a koja je naslednica nekadašnje Službe državne bezbednosti, vlada i najveća borba među pobednicima izbora.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

INTERVJU ALEKSANDAR TRIFUNOVIĆ: Jokić u Sakramentu ne bi bio Jokić 

"Srbija ima puno kvaliteta, može da napravi ono što je napravila Litvanija, ali nam treba infrastruktura. Pre dvadesetak godina predlagao sam da pet ili šest najmoćnijih srpskih klubova daju osnivački kapital za ligu, da za tri ili četiri godine to bude košarkaški moćna divizija. Tad nisam znao da je i sport politika. Osvestio sam se u Poljskoj. Postoji izreka - kada nešto ne znaš zbog čega je, ti pomisli da je to zbog novca", rekao je Trifunović, između ostalog, za naš list.

"Nikada se nisam krio iza lažnog autoriteta, nikada nisam poštovao one koji su to činili, a u mojoj karijeri ih je i te kako bilo. I ne samo autoriteta, već i lažnih vrednosti", bivši košarkaš.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve