NOVI BROJ EKSPRESA: Otvaranje Pandorine kutije

NOVI BROJ EKSPRESA: Otvaranje Pandorine kutije


Pandora je, prema legendi, kutiju u kojoj se sva zla ovog sveta nalaze otvorila iz znatiželje. Klupko koje se odmotalo usvajanjem Zakona o verskim slobodama u Crnoj Gori nije započeto iz znatiželje, već iz interesa, koji se mogu na različite načine tumačiti zavisno od perspektive iz koje se posmatraju. Ali efekti se, nažalost, moraju posmatrati i kroz stvaranje presedana koji će ukoliko se prelije i posluži kao motiv ili argumentacija za slične akte na teritoriji Kosova i Metohije, jedino onda može tumačiti kao ugrožavanje vitalnih interesa Republike Srbije.

Social Network Post 1920x1080

Neuvažavanje istorijskih i geopolitičkih realnosti da se zemlje jugozapadnog Balkana usled mešanja i prelivanja stanovništva, nacija i konfesija uvek moraju posmatrati kao sistem koliko-toliko spojenih sudova, dovelo nas je u situaciju da je postao mogući scenario u kome će Srpska pravoslavna crkva ostati bez hramova u svim zemljama Balkana osim Srbije, iako skoro dva miliona vernika koji joj pripadaju živi u zemljama okruženja.

U novom broju Ekspresa analiziramo da li će Priština slediti Crnu Goru i da li je imovina SPC nezaštićena na Kosovu.

Pročitajte i intervju sa košarkaškim trenerom Zoranom Mokom Slavnićem koji govori o sjajnim godinama jugoslovenske košarke, igračima koje je “proizveo” i nedostacima srpske košarke danas.

01

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar