Vesti
31.10.2019. 15:26
R. E.

NOVI BROJ EKSPRESA: Peter Handke - Pravda za Srbiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prvi put na srpskom jeziku Ekspres donosi prevod čuvenog teksta o Srbima austrijskog pisca i nobelovca Petera Handeka - "Pravda za Srbe", koji je objavljen u Ziddojče cajtungu 1996. godine. U pitanju je prva prava pobuna protiv liberalnog ubijanja pravde i jednog naroda, zbog čega je austrijski pisac postao persona non grata u zapadnim intelektualnim krugovima.

"Mislio sam, zapravo izričito i doslovno mislim da uglavnom o ratu u Bosni izveštavaju sporedni ljudi koji nisu samo pogrdni, već i lažni hroničari. Nemam ništa protiv takozvanih istraživačkih novinara na terenu koji su umešani u dešavanja u tom mestu i među tim ljudima. Čast tim istraživačima sa terena? Ali ipak imam nešto protiv Fernfuhtlera koji je profesiju novinara pobrkao sa profesijom sudije ili demagoga. On je godinama uvek istim rečima i montiranim prilozima iz inostranstva na svoj način sebe poistovetio sa psima rata na terenu. Kakvo je to novinarstvo? Tu mislim na ono u nemačkom "Špigelu" gde je Karadžić "prvo pretio", a onda "kleknuo". Napisali su i da je za vreme jedne večere tokom mirovnih pregovora u vojnoj bazi Dejton predstavnik Savezne Republike Nemačke saopštio: Slobodanu Miloševiću je ovde posebno prijatno da napravi pauzu između vazdušnih napada i mogućnosti napada na Nagasaki mini atomskom bombom. Sve ovo je saopšteno sveznajućem nedeljniku iz anonimnih izvora.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH

Kakvo je to novinarstvo kada su nedelju dana kasnije sarajevski Srbi, koji su dejtonskim sporazumom stavljeni u muslimansku državu i odjednom su prešli iz svoje komercijalne baštine u biblijsku, "prevareni na Judin način"?

To je ogledalo nemačkog ogledala posebne vrste. (Ogledalo - Špigel na nemačkom.) Primetiću, ovde se ne radi o tome da ja nekoga optužujem, već me nešto nagoni na pravdu. Ako ne na pravdu, onda na razmišljanje."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

U Brejkingu, dodatku o kriminalu, otkrivamo - Kako je srpska policija uključena je u istragu dve najvažnije misterije nedavne pucnjave u Amsterdamu: krađu 100 kilograma kokaina, koju je izvela ekipa sa Karaburme, i u transfer novca iz Srbije na ime uhapšenog napadača?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres uvek donosi drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve