Vesti
23.10.2020. 16:27
R. E.

NOVI BROJ EKSPRESA: Rat mafiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U novom broju Ekspresa, koji je od petka 23.10.2020. na kioscima, pročitajte:

INTERVJU BORKO DRAŠKOVIĆ: Milioni cure zbog nereda

Oštar verbalni sukob između Republičkog geodetskog zavoda i javnih beležnika, u kojem su korišćene kvalifikacije o plagijatu, neradu i neznanju, kulminirao je prošle nedelje. Suština spora je u tome da su notari građanima izdavali list nepokretnosti u formi koju su prilagodili svojim potrebama, ne u obliku kakav u originalu postoji u bazi katastra. Tako se došlo do presedana da zvanični državni dokument postoji u dve forme.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Primirje je, bar privremeno, uspostavljeno pre nekoliko dana na sastanku koji je u Vladi Srbije organizovao kabinet premijerke Ane Brnabić. U prisustvu predstavnika ministarstava građevine, pravde, RGZ-a, javnih beležnika i Naleda, odlučeno je da dokument koji izdaju notari mora da bude usklađen sa jedinstvenom formom, uz logo Ministarstva pravde na drugoj strani, kojem beležnici pripadaju.

"Prevagnulo je na stranu elementarne logike. Neshvatljivo je da smo uopšte došli do te situacije pošto notar overavaju i druga dokumenta, ali njihovu formu nisu menjali. Činjenica je da je list nepokretnosti dokument koji izdaje RGZ. S obzirom na to, imamo neku vrstu prava na svoje simbole, na svoj izgled, nešto što predstavlja brend jednog državnog organa“, kaže Borko Drašković, direktor RGZ-a.

Mogućnosti i realnosti

"Torlak" je potreban Srbiji, kažu sagovornici "Ekspresa" i veruju da uprkos ozbiljnom ekscesu sa navodnim povlačenjem sezonske vakcine kako tvrde pojedini mediji, za "Torlak" ima nade. Ukoliko država stane iza projekta da se vrati na staze stare slave, za ovu nacionalnu kuću ima nade...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je simbol suverenosti zemlje - tvrdi dr Leposava Milićević, ministarka zdravlja u vladi Mirka Marjanovića, koja je ostavila značajan trag u prvom spasavanju "Torlaka"...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Maljem u glavu

Suština borbe protiv organizovanog kriminala je da policija pohapsi sve kriminalce, da tužilaštvo dokaže krivična dela za koja se terete, a da se suđenje održi u kratkom roku i osuđeni pošalju u zatvor na izdržavanje kazne. Tako se jedino ulica čisti od kriminalaca - kaže general Bora Banjac za "Ekspres"

Još ne sviće 6. oktobar

Posao formiranja nove crnogorske vlade ispostavio se kao teži nego što su mnogi očekivali. Poznavaoci političkih prilika ističu da je u pitanju samo nesaglasje o koncepciji sastava novog kabineta, te da nema šanse da i ovaj put Milo Đukanović sa nekim istrguje kako bi DPS još jednom formirao vladu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Ako im je cilj demontaža sistema koji je građen više od 30 godina, onda verujem da će izabrati ljude od integriteta. To je komplikovan proces, tako je bilo i u drugim državama u kojima je došlo do promene vlasti, pa i u Srbiji posle 5. oktobra",  kaže Milka Tadić Mijović u razgovoru za Ekspres.

Korak ispred svog vremena

Novi Zeland se nalazi na raskrsnici koja bi mogla da mu zagarantuje trajne društvene promene. Ispravnost tih odluka niko ne može da mu garantuje, o njima će suditi vreme, ali Novozelanđani su očigledno spremni da rizikuju i daju šansu predlozima svog rukovodstva...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Zemlja dugog belog oblaka mogla bi da uđe u društvo pionira i kada je reč o uvođenju eutanazije. U slučaju potvrde, referendum o eutanaziji kao ličnoj odluci trebalo bi da omogući terminalnim bolesnicima da zahtevaju asistiranu smrt.

Ozbiljnost, odlučnost, ali i visok stepen saosećanja pokazala je i u trenucima korona krize. Tokom nje nije držala samo javne konferencije, značaj poruke "ostanite kod kuće", takođe je pokazivala na sopstvenom primeru, dok se iz svog porodičnog doma u trenerci obraćala svojim građanima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve