NOVI BROJ EKSPRESA: Zašto otpor vakcinaciji

NOVI BROJ EKSPRESA: Zašto otpor vakcinaciji


U novom broju Ekspresa, koji je od petka 27.11.2020. na kioscima, pročitajte:

INTERVJU DRAŠKO ĐENOVIĆ: Crkvu treba podmladiti

“Sada je teško reći šta novog patrijarha čeka, koji su mu najvažniji poslovi. Sve zavisi od toga ko će biti izabran. Koji će biti njegov pravac. Da li će to biti izgradnja Crkve u smislu vernika ili izgradnja Crkve u smislu zgrada. Irineju su zgrade bile bitne, zato je on završio Hram Svetog Save uz pomoć države, “Gasproma” i Ruske Federacije. A Pavlu su bili važni ljudi. Zato ljudi kažu da je Pavle bio nezamenljiv i svetac na zemlji”, kaže Đenović u razgovoru za Ekspres.

Social Network Post 1920x1080 (25)

“Crkva se jednom opekla sa Germanom koji je izabran pa je bio maltene 40 godina patrijarh. I ne mislim da su oni skloni da izaberu nekoga ko može da bude 30-40 godina na vlasti”, smatra verski analitičar.

Social Network Post 1920x10802 (26)

Državni posao u SPC 

Još od dobijanja autokefalnosti 1219. i izbora Svetoga Save za prvog arhiepiskopa Srpskih i primorskih zemalja, pa sve do izbora patrijarha u 20. veku, biranje prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve nikad nije bilo samo crkveno pitanje. Bilo je to pitanje preko kojeg su se prelamali različiti interesi, koji često nisu imali nikakve veze sa verom…

Social Network Post 1920x10803 (19)

Patrijarh u doba podela 

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi uvek su se sukobljavale bar dve struje, s jedne strane prvenstveno mlađih, a sa druge strane onih iskusnijih vladika. U vreme kad je hirotonisan, patrijarh Irinej se suočio i sa nizom drugih pretećih podela. Najpre, razbuktavale su se sveopšte pa i duhovne podele u hrišćanskom svetu.

Social Network Post 1920x10804 (21)

Samo je Bajatović večan 

Tražili smo gospodina Bajatovića, nudili mu da odgovori na niz teških optužbi izrečenih od strane Dušana Stupara, nekad suvlasnika Azotare. Bajatović nije pristao na razgovor, jer on je siguran da je neprikosnoven.

“Pouzdano znam da su u „Gaspromu“ veoma nezadovoljni ažurnošću „Srbijagasa“ na izgradnji „Turskog“ ili „Bugarskog toka“, kako li ga zovu. Ti poslovi kasne, koliko mi je poznato, a tako kažu i u „Gaspromu“, sve je trebalo da bude gotovo do kraja 2019. Sad iz Srbije najavljuju da će taj deo gasovoda, od bugarske granice do granice sa Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i sa Hrvatskom možda, biti gotov do kraja 2021. godine” kaže Duško Perović.

Social Network Post 1920x10805 (22)

Političko pitanje svih pitanja

Vakcina protiv Covid-19 izazvala je veliku buru u Srbiji i pre nego što je stigla otvorivši polemiku koja preti da napravi novu podelu u ionako već dovoljno podeljenom društvu. Postoji li u Srbiji jak antivakserski lobi? Da li se treba vakcinisati i zašto? Da li postoji prinudna vakcinacija? Da li vakcina razara naš DNK i predstavlja interfejs sa nekom veštačkom inteligencijom… Samo su neka pitanja bez odgovora

Ekspres239 (1)

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar